Bu gelişmeyle birlikte, güneş enerjisinin toplam kurulu güç içindeki payı da binde 1 seviyesinden yüzde 20,9 gibi önemli bir orana ulaştı. Üretim miktarında da benzer bir sıçrama gözlemlenirken, 2014’te 17 gigavatsaat olan yıllık üretim, 2025 sonunda 38 bin 69 gigavatsaate çıktı. 2025 Ocak ayında toplam elektrik üretiminin yüzde 4,87’sini karşılayan güneş enerjisi santralleri, Şubat ayında bu oranı yüzde 7,11’e yükseltti. Bu artış, iklim değişikliği ile mücadele ve cari açığın azaltılması hedefleri doğrultusunda yerli ve temiz kaynaklara yönelimi açıkça ortaya koyuyor. Sanayinin büyümesini desteklemek ve artan nüfusun enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık veren Türkiye’de, GES’ler düşük işletme maliyetleri, sera gazı salınımını azaltmaları ve enerji arz güvenliğine katkılarıyla öne çıkıyor. Şubat 2026 sonu itibarıyla Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücü 123 bin 320 megavat seviyesine ulaştı. Bu kapasite içinde hidroelektrik santraller yüzde 26, doğal gaz santralleri yüzde 19,7, kömür santralleri yüzde 17,7 ve rüzgar santralleri yüzde 12,1 paya sahip oldu. Ülke genelindeki toplam 41 bin 505 elektrik üretim santralinin kaynaklara göre dağılımına bakıldığında, 39 bin 426 adetle güneş enerjisi santralleri açık ara önde geliyor. Bu alanı 776 santralle barajlı hidroelektrik ve 403 santralle rüzgar enerjisi santralleri takip ediyor. Yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlar sayesinde, Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücünün beşte biri artık güneşten sağlanıyor. 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar enerjisinde 20 bin megavat kapasite artışı hedefi için 80 milyar dolar tutarında yeni yatırım planlanıyor. Bu uzun vadeli hedefin üçte birine, geçtiğimiz yıl tamamlanan projelerle şimdiden ulaşıldı. Devreye alınacak yeni santrallerle Türkiye’nin enerjide bağımsızlık yolundaki adımları daha da güçlenecek. 2053 Net Sıfır Emisyon vizyonu kapsamında düzenlenen YEKA GES-2025 yarışmaları sonucunda, 102 milyon avro katkı payı sağlandı. Bu kaynakla, toplam kapasitesi 650 megavat olan 8 yeni projenin hayata geçirilmesi öngörülüyor. Sizce güneş enerjisindeki bu büyüme, Türkiye'nin enerji ithalat bağımlılığını ne ölçüde azaltabilir? |
|