Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🍫 Türkiye'de Hediyelik Çikolata Pazarı 11,3 Milyar TL'ye Ulaştı

📍2025 IPSOS HTP pazar verilerine göre, Türkiye'de hediyelik ve ikramlık çikolata ile şekerleme pazarı toplamda 11,3 milyar TL büyüklüğe ve 37 bin ton satış hacmine ulaştı. Ülker Pazarlama Üst Yöneticisi (CMO) Mustafa Kabakçı tarafından değerlendirilen veriler, sektörün önemli bir büyüklüğe eriştiğini ortaya koydu.

Kabakçı, şirket olarak hediyelik ve ikramlık çikolatadaki %42,8'lik ciro paylarından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Ayrıca, son iki yılda Ramazan ve Kurban Bayramı dönemlerinde bu kategorideki cirolarını toplamda 2,9 puan artırdıklarını açıkladı.

Uzmanlar, bayramlık çikolata ve şekerlemelerin uygun koşullarda muhafaza edilmesinin büyük önem taşıdığını vurguluyor. Kakao yağının hassas yapısı nedeniyle çikolataların 18-22 derece aralığında, serin ve kuru bir ortamda saklanması, buzdolabına konulmaması öneriliyor.

Ambalajın doğru şekilde kapatılması, ürünün tazeliğinin korunmasında ve ideal tüketim deneyimi sunulmasında kritik rol oynuyor. Ürünün hava ve ışıkla temasının engellenmesi gerektiği belirtiliyor.

İkramlık şekerlemeler için ise 30 derecenin altında, doğrudan güneş ışığı almayan serin ortamlarda saklama tavsiye ediliyor. Bu önlemler, ürünlerin lezzet ve kalitesinin korunması açısından büyük önem taşıyor.

2025 yılı hediyelik çikolata ve şekerleme tüketim dağılımına bakıldığında, Marmara Bölgesi %33 ile birinci sırada yer alıyor. İç Anadolu Bölgesi %18,2 ile ikinci, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ise %18 ile üçüncü sırada bulunuyor.

İkramlık çikolata ve şekerleme tüketiminde ise sıralama değişiklik gösteriyor. Bu kategoride Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri %31 ile birinci sıraya yükselirken, Marmara Bölgesi %24 ile ikinci, İç Anadolu Bölgesi %16 ile üçüncü olarak kaydedildi.

Sizce Türkiye'de çikolata tüketim alışkanlıları ve bölgesel tercihler önümüzdeki yıllarda nasıl şekillenecek?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri