Ubuntu Sunucuda Sistem Kaynaklarınızı Gözünüz Gibi Bakın: Glances ile Gerçek Zamanlı İzleme 
Selam sistemciler!
Sunucularımız bizim için durmadan çalışan, bazen mızmızlanan ama her daim gözümüzün üzerinde olması gereken değerli varlıklar. Peki, "CPU'm şu an ne kadar zorlanıyor?", "Hangi süreç tüm belleği yiyor?", "Disk I/O'da bir sıkıntı var mı?" gibi sorulara anlık ve net cevaplar almak için terminalden ayrılmak istemez misiniz? Bugün, terminalinizin içine adeta bir uzay istasyonu kontrol paneli kurmayı öğreneceğiz: Glances ile tanışın!
Glances Nedir ve Neden Harikadır?
Glances, Python ile yazılmış, çapraz-platform çalışan bir sistem izleme aracıdır. `top` veya `htop` komutlarının çok daha gelişmiş, renkli ve interaktif bir versiyonu gibi düşünebilirsiniz. En sevdiğim özellikleri:
Adım 1: Kurulum (Bir Kerede 10 Saniye)
Ubuntu sunucunuzda terminali açın ve aşağıdaki komutu çalıştırın. Python paket yöneticisi `pip` ile kurulum en temiz yoldur.
Ve işte bu kadar! `glances` komutu artık hazır.
Adım 2: Temel Kullanım ve Terminaldeki Harikalar
Kurulum bittiğine göre, hemen çalıştıralım:
Karşınıza renkli, hareketli ve bir sürü bilgiyle dolu bir ekran gelecek.
İşte bu ekranda neler görüyorsunuz:
Birkaç Altın Kısayol:
Adım 3: Web Arayüzü ile Uzaktan İzleme
Glances'ın en havalı özelliklerinden biri, sunucunuzu tarayıcıdan izlemenize olanak tanıyan dahili web sunucusudur. Özellikle sunucunuza SSH ile bağlı değilken hızlıca bir göz atmak için birebir.
Önce, web sunucusunu başlatalım. `-w` parametresini kullanıyoruz:
Varsayılan olarak `
` adresinde çalışmaya başlayacaktır. Eğer güvenlik duvarınız (UFW) aktifse, bu portu açmanız gerekebilir:
Şimdi, tarayıcınızı açın ve `http://SUNUCU_IP_ADRESINIZ:61208` yazın. Sunucunuzun tüm vital verileri önünüzde!
Önemli Not: Bu arayüz varsayılan olarak şifresizdir. Eğer internet'e açık bir sunucuda kullanacaksanız, `--password` parametresi ile basit bir şifre koruması eklemeyi unutmayın.
Adım 4: Biraz Daha İleri Seviye: Client/Server Modu
Birden fazla sunucunuz varsa, hepsini tek bir noktadan izlemek ister misiniz? Glances bunu da yapıyor.
Artık tek bir terminal penceresinden, ağınızdaki tüm sunucularınızı gezebilirsiniz!
Küçük İpuçları ve Öneriler
Umarım bu basit ama son derece güçlü araç, sunucu yönetimi maceranızda size iyi bir dost olur. Ben artık `top` yerine neredeyse her zaman `glances` kullanıyorum. Siz daha önce Glances veya benzeri başka bir terminal sihiri (btop, bashtop gibi) kullandınız mı? Hangisini tercih ediyorsunuz ve neden? Yorumlarda buluşalım!

Selam sistemciler!
Glances Nedir ve Neden Harikadır?
Glances, Python ile yazılmış, çapraz-platform çalışan bir sistem izleme aracıdır. `top` veya `htop` komutlarının çok daha gelişmiş, renkli ve interaktif bir versiyonu gibi düşünebilirsiniz. En sevdiğim özellikleri:
- Kurulumu ve kullanımı inanılmaz basit.]
- CPU, Bellek (RAM), Swap, Disk I/O, Ağ trafiği, Süreçler ve hatta sensör sıcaklıklarını tek ekranda gösterir.
- Web arayüzü ile tarayıcınızdan da izleyebilirsiniz.
- CSV veya JSON çıktısı alarak loglayabilir, alarmlar (alert) kurabilirsiniz.
- Terminaldeki renk kodları sayesinde durumu anlamak saniyeler sürer (Yeşil: İyi, Sarı: Dikkat, Kırmızı: Kritik!).
Adım 1: Kurulum (Bir Kerede 10 Saniye)
Ubuntu sunucunuzda terminali açın ve aşağıdaki komutu çalıştırın. Python paket yöneticisi `pip` ile kurulum en temiz yoldur.
Bash:
sudo apt update
sudo apt install -y python3-pip
sudo pip3 install glances
Ve işte bu kadar! `glances` komutu artık hazır.
Adım 2: Temel Kullanım ve Terminaldeki Harikalar
Kurulum bittiğine göre, hemen çalıştıralım:
Bash:
glances
Karşınıza renkli, hareketli ve bir sürü bilgiyle dolu bir ekran gelecek.
- Üst Kısım: Sistem özeti (CPU yüzdesi, bellek/swap kullanımı, yük ortalaması).
- SOL Taraf: CPU her bir çekirdek için ayrı ayrı, disk I/O istatistikleri, ağ bağlantıları.
- SAĞ Taraf: En çok kaynak tüketen süreçlerin listesi (sıralamayı değiştirebilirsiniz).
- Alt Kısım: Kısayollar ve ağ bağlantıları.
Birkaç Altın Kısayol:
- `a` : Otomatik sıralama modunu aç/kapat.
- `c` : Süreçleri CPU kullanımına göre sırala.
- `m` : Süreçleri bellek kullanımına göre sırala.
- `d` : Disk I/O istatistiklerini göster/gizle.
- `n` : Ağ istatistiklerini göster/gizle.
- `w` : Süreçleri silme (kill) uyarısını aç/kapat.
- `q` : Çıkış yap.
Adım 3: Web Arayüzü ile Uzaktan İzleme
Glances'ın en havalı özelliklerinden biri, sunucunuzu tarayıcıdan izlemenize olanak tanıyan dahili web sunucusudur. Özellikle sunucunuza SSH ile bağlı değilken hızlıca bir göz atmak için birebir.
Önce, web sunucusunu başlatalım. `-w` parametresini kullanıyoruz:
Bash:
glances -w
Varsayılan olarak `
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
Bash:
sudo ufw allow 61208/tcp
sudo ufw reload
Şimdi, tarayıcınızı açın ve `http://SUNUCU_IP_ADRESINIZ:61208` yazın. Sunucunuzun tüm vital verileri önünüzde!
Adım 4: Biraz Daha İleri Seviye: Client/Server Modu
Birden fazla sunucunuz varsa, hepsini tek bir noktadan izlemek ister misiniz? Glances bunu da yapıyor.
- Sunucu (İzleyeceğiniz makine) tarafında: Glances'ı sunucu modunda çalıştırın. `-s` sunucu, `-B` dinlenecek IP adresi anlamına gelir (0.0.0.0 tüm arayüzler).
Bash:glances -s -B 0.0.0.0 - İstemci (Sizin terminaliniz) tarafında: Sunucuya bağlanmak için `-c` parametresini ve sunucunun IP adresini kullanın.
Bash:glances -c SUNUCU_IP_ADRESI
Artık tek bir terminal penceresinden, ağınızdaki tüm sunucularınızı gezebilirsiniz!
Küçük İpuçları ve Öneriler
- Glances'ı tmux veya screen oturumunuzda arka planda çalıştırırsanız, sürekli açık bir kontrol paneliniz olur.
- `glances --help` komutu ile tüm gizli parametreleri keşfedin.
- Sürekli log tutmak isterseniz, `glances --export csv --export-csv-file /path/to/file.csv` komutunu bir cron job ile kullanabilirsiniz.
- Kurcalamayı seviyorsanız, `~/.config/glances/glances.conf` dosyasını düzenleyerek renkleri, eşik değerlerini özelleştirebilirsiniz.
Umarım bu basit ama son derece güçlü araç, sunucu yönetimi maceranızda size iyi bir dost olur. Ben artık `top` yerine neredeyse her zaman `glances` kullanıyorum. Siz daha önce Glances veya benzeri başka bir terminal sihiri (btop, bashtop gibi) kullandınız mı? Hangisini tercih ediyorsunuz ve neden? Yorumlarda buluşalım!