Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Unreal Engine 5'te Nanite'ın Getirdiği Rahatlık ve Vertex Painting'in Çıkardığı Yeni Dertler

devron

Üye
Kafayı yiyecektim arkadaşlar. Şaka gibi ama, bir sorunu çözdüm diye sevinirken, arkasından on kat daha beter bir sorunla karşılaşmak yazılımın (veya bu durumda oyun motorunun) değişmez kanunu galiba. Siz de yaşadınız mı böyle şeyler?

🎉 Nanite Gelince Bayram Ettim

Şöyle anlatayım: Unreal Engine 5 ve Nanite teknolojisi hayatıma girdiğinden beri, low-poly model yapma, LOD (Level of Detail) ayarlama, mesh'i optimize etme derdim neredeyse bitti. Milyonlarca poligonlu modelleri rahatça atıyorsun sahneye, motor kendi halletmiyor mu? "Artık sanatçı gibi düşün, programcı gibi değil" diyorlar ya, o hissiyatla havaya girdim. "Bu kadar poligon yetmez, daha fazla detay!" modundaydım.

🖌️ Vertex Painting Kabusu Başlıyor

Ta ki, bir arazi veya organik bir model üzerinde, mesela kayalıklarda aşınma efekti veya zeminde çamur birikintisi yapmak için Vertex Painting kullanmam gereken ana kadar. Meğerse Nanite ile import ettiğin ultra yüksek poligonlu mesh'lerde, geleneksel vertex painting tool'u çalışmıyormuş!

C++:
// Nanite mesh üzerinde şu işlem yapılamıyor:
Landscape->PaintLayerWeight // (Hayal kırıklığı)

Viewport'ta fırçayı sürüyorsun, hiçbir şey olmuyor. "Acaba ben mi yanlış yapıyorum?" diye StackOverflow'da, forumlarda aradım taradım. Meğerse sorun şuradaymış: Nanite, mesh'i mikro polygon cluster'lara bölüp işlediği için, geleneksel vertex data'sı (ki boyama bilgisi de buna yazılıyor) o şekilde tutulmuyormuş. Yani, o muazzam detaylı modelin üzerine basit bir boya lekesi bile atamıyorsun. Komik durum değil mi?

🔍 Çözüm Arayışı ve Alternatifler

Sonraki birkaç saatim şu alternatifleri araştırmakla geçti:
- Modeli, boyama yapacağın kısmı ayırıp, non-Nanite (geleneksel) mesh olarak import etmek.
- Runtime Virtual Texture (RVT) veya Decal sistemlerine yönelmek.
- Ya da, Material içinde World Position'a bağlı karmaşık maskeler yazmak.

Her biri, Nanite'ın getirdiği "tasa etme" rahatlığını alıp götürüyor. Decal performansı, RVT kurulum derdi, mesh bölme işi... Kafam allak bullak oldu.

💡 Sonuç ve İsyan

Epic Games abilerimiz, lütfen Nanite için bir vertex painting (veya onun modern eşdeğeri) aracı da getirin! Bu teknoloji harika, gelecek burada evet, ama bazen en temel ihtiyaçlar gözden kaçıyor.

Şimdilik, detay için Nanite, boyama için ayrı low-poly mesh karışımı bir workflow'a dönmek zorunda kalacağım gibi duruyor. Siz bu vertex painting/Nanite ikilemini nasıl aştınız? RVT ile güzel sonuç alan var mı? Yoksa "Boş ver, decal ile idare et" diyen? Fikirlerinizi bekliyorum, yoksa bu gece de rüyamda vertex göreceğim!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri