Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🎮 WoW: Midnight İncelemesi - Azeroth'un Yeni Işığı Parlıyor!

BinGünlükHaber

Gazeteci
Gazeteci
Okur Üye
Üye
📍World of Warcraft2007'den beri oynayan bir oyuncu olarak, Midnight'ın işinin kolay olmadığını söylemeliyim. The War Within benim için oyunun en güçlü genişleme paketlerinden biriydi ve Blizzard'ın yeni yapısının ikinci büyük adımı olan Midnight için beklentiler çok yüksekti. Ancak gördüğüm tablo şu: Bu genişleme paketi, o yükün altında ezilmiyor. Eksikleri olsa da, hem atmosferi hem de son oyun içeriğiyle gerçekten güçlü bir yerde duruyor.

İlk andan itibaren en net hissedilen şey, Midnight'ın görsel tarafta ne kadar iddialı olduğu. Yeniden yorumlanan Silvermoon'a ilk kez girdiğim an, uzun süre aklımda kalacak WoW anlarından biri oldu. Işıl ışıl kuleler, geçmişe göndermeler yapan müzikler ve şehrin içine yayılan inanılmaz detay seviyesi gerçekten etkileyiciydi. Bu kadar yaşlı bir MMO'da bir şehrin bu kadar özenli ve keşif hissi uyandıracak şekilde tasarlanması başlı başına bir başarı.

Silvermoon'un başarısı sadece güzel görünmesinden kaynaklanmıyor. Şehir, gerçekten yaşıyormuş hissi veriyor. Daha önce sınırlı görünen alanların genişletilmesi ve sokakların sadece dekor gibi durmaması bu etkiyi güçlendiriyor. Horde oyuncusu olarak, Quel’Thalas'ın yeniden ayağa kalkmış halini görmek ekstra bir hype yarattı. Burası sadece nostalji değil, geçmişin ağırlığını taşıyan ama yeni döneme de yakışan bir merkez haline gelmiş.

Eversong Woods da aynı özeni taşıyor. WoW tarihindeki en sevdiğim bölgelerden biri olan Eversong'un bu kadar güçlü bir görsel yenilenme alması, genişleme paketinin en büyük artılarından. Arthas'ın istilasının izlerini geride bırakmış, daha canlı görünen bu yeni hal, eski bölgenin ruhunu kaybetmeden modernleşmeyi başarıyor.

Zul’Aman tarafı da hoş bir sürpriz oldu. Elf estetiğinin karşısına daha vahşi ve doğal bir atmosfer koyuyor. Bu tezat, bölgelere karakter kazandırıyor. Öyle ki, çoğu zaman uçmak yerine yerde dolaşmayı tercih ettim. Bir bölgede sadece bulunmak bile keyif veriyorsa, orada doğru bir dünya tasarımı vardır.

Diğer bölgeler daha yüksek konseptli ve daha "öte dünya" hissi veren alanlar. Harandar, elementlerin iç içe geçtiği yapısıyla etkileyici. Voidstorm ise karanlık yapısına rağmen tekdüze olmayan, renk kullanımı iyi bir sanat yönetimi sunuyor. Önceki boşluk temalı bölgelerdeki sıkıcı görüntü sorunu burada büyük ölçüde aşılmış.

Sanat yönetimi bu kadar güçlü olunca, hikâye tarafı da aynı seviyede olsun istiyorsunuz. Ama burada tablo biraz karışık. Xal’atath'ın motivasyonlarına dair sonunda daha fazla şey öğreniyoruz ve yeni raid tarafındaki gelişmeler geleceğe dair ciddi bir merak yaratıyor. Fakat ana hikâye her zaman aynı ritmi koruyamıyor; bazı yerlerde tempo düşüyor.

Özellikle Turalyon tarafındaki karakter yazımı beni tam ikna etmedi. Sanki ona bir karakter gelişimi alanı açmak için bazı yönleri fazla zorlanmış gibi. Arator tarafında da benzer bir eksiklik var. Büyük bir yolculuk duygusu yaratması beklenen bölüm, beklediğim kadar yoğun hissettirmedi.

İlginç biçimde, yan görevler çoğu zaman ana senaryodan daha iyi yazılmış. Küçük çaplı kişisel hikâyelerde çok daha fazla duygu ve inandırıcı çatışmalar görüyoruz. Aile meseleleri, yas ve geçmişle yüzleşme gibi temalar yan görevlerde daha etkili işleniyor. Ana hikâye büyük olaylara odaklanırken, asıl duygusal ağırlığı çoğu zaman bu NPC'lerin hikayeleri taşıyor.

Yeni Haranir allied race tarafında ise karışık duygular içindeyim. Tasarımları ve özelleştirme seçenekleri güçlü. Ama Blizzard'ın sürekli yeni insansı türler yaratma alışkanlığı bana hâlâ biraz gereksiz geliyor. Evrende zaten talep edilen halklar varken bambaşka yeni race'ler eklemek bazen zayıf kalabiliyor.

Midnight boyunca üç karakterle hikâyeyi oynadım ve yeni Devourer Demon Hunter uzmanlığı en çok merak ettiğim yenilikti. Ama dürüst olmak gerekirse tamamen ikna olduğumu söyleyemem. Kâğıt üzerinde ilginç duran bu uzmanlık, oynanış hissi tarafında Demon Hunter'ın o alıştığımız vahşi ve akıcı doğasından biraz uzaklaşıyor.

Bazı animasyonlar ve beceriler "havalı" görünse de yeterince sert hissettirmiyor. Demon Hunter oynarken hız ve ritim beklersiniz; burada ise yer yer daha büyü odaklı, daha mesafeli bir ton hissediliyor. Bu yüzden uzun vadede benim ana character'ım olacağını düşünmüyorum.

Retribution Paladin tarafında da benzer bir kopukluk yaşadım. AoE hasarı kuvvetli olsa da tek hedefte beklediğim tatmini vermedi. Ben daha ağır, daha tok vuran bir kutsal savaşçı beklerken, karşıma çok daha parlak ve gösterişli bir yapı çıktı. Ekranda sürekli bir şeyler parlıyor, bu da sınıfın özündeki kimliği zayıflatıyor bence.

Midnight'ın en sağlam bastığı yer, yine son oyun içeriği. The War Within ile gelen birçok fikir burada daha olgun ve akıcı hale gelmiş. Özellikle Delve'ler bu konuda öne çıkıyor. Artık çok daha net bir kimlikleri var. Sadece "küçük içerik" gibi durmuyorlar; kendi başına tekrar oynanabilir ve eğlenceli bir loot döngüsü sunuyorlar.

Bazı Delve'lerde mekaniklerin doğrudan oyuncu becerisine dayanması çok hoşuma gitti. Yani her şey sadece item level kontrolüne indirgenmiyor. Bu, WoW'un uzun süredir ihtiyaç duyduğu bir şey. Oyuncunun gerçekten oynayarak ve öğrenerek ilerlemesi daha tatmin edici bir deneyim yaratıyor.

Dungeon tarafında Den of Nalorakk açık ara en akılda kalan içeriklerden biri. Hem rota seçimine alan tanıması hem çevresel tehditleri oynanışın parçası haline getirmesi çok başarılı. Son bölümdeki alan tasarımı ve dövüş mekaniklerinin birleşmesi, bu dungeon'ı ezberlik olmaktan çıkarıyor. Raid ve dungeon boss tasarımlarında da genel olarak daha okunabilir ama yine de heyecanlı bir yapı kurulmuş.

Prey sistemi ise iyi fikir ama henüz tam yerine oturmamış bir yenilik gibi. Açık dünyayı yeniden tehlikeli hissettirme fikrini seviyorum. Fakat uygulamada biraz daha denge gerekiyor. Zone event'leri genel olarak daha iyi durumda, ama hepsi aynı ölçüde başarılı değil.

Midnight'ın en büyük kozunun player housing olduğu açık. WoW gibi bir oyunda bu sistemin sonunda gelmesi tek başına önemli. Dahası, yüzeysel bir ek gibi hissettirmiyor. Üstüne gidildiğinde ciddi zaman harcatabilecek, yaratıcılığı ödüllendiren bir yapıya sahip.

Ev düzenleme araçları düşündüğümden daha güçlü çıktı. Başta biraz karmaşık hissettirse de alışınca etkileyici şeyler yapılabiliyor. Elf ve troll estetiğiyle uyumlu dekor seçenekleri de bu sistemi daha cazip hale getiriyor. Topluluğun şimdiden yaptığı ev tasarımları, buradaki yüksek potansiyeli kanıtlıyor.

Ama housing de kusursuz değil. Düzenleme ile normal oynanış arasında geçiş yapmak bazı noktalarda hantal. Kopyala-yapıştır gibi temel konfor özelliklerinin eksikliği hissediliyor. Boya sisteminin oyuncu ekonomisine bağlanması fikir olarak ilginç olsa da pratikte sürtünme yaratabiliyor. Sistem çok güçlü bir temel atıyor ama hâlâ ilk büyük deneme olmanın pürüzlerini taşıyor.

Crafting tarafında ise beklediğimden daha olumlu bir tablo gördüm. Sistemin tamamen budanıp sadeleştirilmesinden çekiniyordum ama son iki genişleme paketinde sevdiğim detay seviyesinin büyük kısmı korunmuş. Bu da üretim ekonomisiyle ilgilenen crafter'lar için iyi haber.

Midnight, The War Within kadar sarsıcı bir ilk etki yaratmıyor olabilir. Ama bunun nedeni zayıf olması değil; çok güçlü bir temel üstüne inşa ediliyor olması. İlk şaşkınlık duygusu yerini daha olgun ve oturmuş bir deneyime bırakmış. Görsel dünya tasarımı olağanüstü seviyede. Silvermoon ve Eversong tek başına bile bu genişlemeyi özel kılıyor.

Hikâye tarafında belirgin sarkmalar var ve ana senaryo her zaman hak ettiği ağırlığı taşıyamıyor. Bazı sınıf tercihleri de herkesi memnun etmeyecek kadar tartışmalı. Buna rağmen Delve'ler, dungeon tasarımı, son oyun döngüsü ve özellikle housing sistemi Midnight'ı son derece güçlü bir genişleme paketi haline getiriyor. 2007'den beri WoW oynayan biri olarak bende oluşan his net: Blizzard şu anda gerçekten doğru bir şeyler yapıyor. Midnight kusursuz değil ama Azeroth'ta geçirdiğim bu kadar yılın ardından bana hâlâ "devam etmek istiyorum" dedirtiyorsa, burada önemli bir başarı var.

Sizce Midnight, World of Warcraft'ın en iyi genişleme paketlerinden biri olmayı hak ediyor mu?
wow-midnight-incelemesi_p9zz.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri