TÜME Genel Sekreteri Sinan Yavuz, 2025 TEKNOFEST’te gençlerden büyük ilgi gördüklerini açıkladı. Yavuz, gençleri üretimin merkezine taşıma amacıyla planladıkları yapay zeka destekli otonom çiftlik projesi hakkında detaylı bilgi verdi. Yavuz, YÖK, üniversiteler ve TÜME iş birliğiyle yapay zekaya dayalı 20 otonom çiftlik projesini hibe olarak üniversitelere sağlayacaklarını duyurdu. Ayrıca, 20 gence kendi köylerinde veya bölgelerinde yapay zekaya dayalı otonom çiftlik kurma imkanı sunulacak. Sinan Yavuz, bu gençlerin belirlendiğini ve eylül ayının sonuna kadar üniversitelerdeki eğitim ve AR-GE çiftliklerinin tamamlanmış olacağını ifade etti. Yavuz, 2026 TEKNOFEST’e kadar toplamda 40 genci bu alanda desteklemiş olacaklarını vurguladı. Projenin ilk yılındaki hedefin 40 genç olduğunu belirten Yavuz, takip eden yılda bu sayıyı 400’e çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Sinan Yavuz, gençlere üretim çağrısında bulunarak konuşmasını sürdürdü. "Gıdada Tam Bağımsız Türkiye" mottosuyla, dijital ve teknolojinin merkezde olduğu bu yeni modelle gençleri üretime davet ettiklerini dile getirdi. TÜME olarak bu gençleri tespit etmek, eğitmek, donatmak ve desteklemek için çalıştıklarını, ayrıca onları yatırımcılarla buluşturmak üzere yardım sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Yavuz, bu alanda çalışma yapan veya tecrübe edinmek isteyen gençler olmasını arzuladıklarını ifade etti. Teknolojiye ve yapay zekaya dayalı bu yeni modelle tarımsal üretim yapacak heyecanlı gençleri davet ettiklerini sözlerine ekledi. Sinan Yavuz, ilgilenen gençlerin "tume.org.tr" web adresi üzerinden kendilerine ulaşabileceğini ve başvuru yapabileceğini de sözlerine ekledi. Bu proje, tarımda teknoloji dönüşümü ve genç istihdamı için önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Sizce yapay zeka destekli otonom çiftlikler, tarım sektörünün geleceğini nasıl şekillendirecek? |
|