Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🎓 YKS Başvurularında Rekor Düşüş: 1 Milyon Genç Sınava Girmiyor

📍Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) başvuran aday sayısında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Son yıllarda 3,5 milyonun üzerinde olan başvuru sayısı, Yükseköğretim Kurumu verilerine göre bu yıl 2 milyon 425 binde kaldı. Bu durum, yaklaşık 1,1 milyon gencin üniversite sınavına girmeme kararı aldığı anlamına geliyor.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadriye Dilek Bacanak konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bacanak, "Eskiden diploma her kapıyı açan bir anahtarken, bugün tek başına sadece bir teorik bilgi veren ve piyasanın beklentileriyle çok fazla bağdaşmayan kurumlar olmaya başladı" dedi.

Bacanak, gençlerin artık dört yıllık eğitimdeki yatırımın geri dönüşünü ve maliyetini hesapladığını ifade etti. Gençlerin 4 yıllık bir eğitim sürecini zaman kaybı olarak değerlendirmeye başladığını söyleyen akademisyen, bu gerilemenin nedenlerini sıraladı.

Kadriye Dilek Bacanak'a göre gençler, diplomanın iş bulmada yetersiz kalması ve alternatif eğitim ile kariyer seçeneklerinin çoğalması gibi nedenlerle sınava başvurmuyor. Bacanak, yapay zeka ve teknolojik ilerlemenin de bu kararda etkili olduğunu vurguladı.

"Bir diğer sebep ise yapay zeka ve teknolojik hızla ilerleme, pek çok profesyonelin ileride yer alabileceği kaygısı" diyen Bacanak, daha çok üniversitenin daha çok kalite getirmediğine dikkat çekti. Daha çok mezunun, daha çok diplomanın ve daha çok işsizliğe sebep olduğunu ifade etti.

Bacanak, sosyal medya, influencer'lık ve diğer dijital mesleklerin gençlerde daha kolay ve hızlı para kazanma isteği uyandırdığını belirtti. Bu tablo karşısında gençlerin eğitim ve kariyer tercihlerini destekleyecek programlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kadriye Dilek Bacanak, üniversitelerin hantallaşmış ve sadece teorikten oluşan programlarının değişmesi gerektiğini savundu. Günümüz şartlarına uygun, teorik ve pratiğin birleştirildiği, daha esnek ve akılcı eğitim yapan kurumların yapılması gerektiğini ifade etti.

Sizce üniversite diploması günümüzde hala bir gereklilik mi, yoksa gençlerin tercihi haklı mı?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri