Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Zihninde seninle konuşan ses kim? Onu susturabilir misin?

Fshn

Üye
Sabah alarmı çaldığında, "Beş dakika daha..." diyen o sesti. İşe geç kaldığında "Aman canım, bugün trafik çoktu zaten" diye bahaneler üreten de o. Akşam yatağa uzandığında, günün tüm hatalarını tek tek sayan, "Keşke şöyle deseydin" diye geçmişi didik didik eden de... 🎭 Bu iç ses, bu sürekli monolog, bizim en yakın arkadaşımız mı, yoksa en acımasız eleştirmenimiz mi? Peki bu ses aslında *kim*?

🏛️ İçimizdeki Çok Seslilik: Kimlikler Savaşı mı?

Felsefe tarihi, bu iç sese dair çok farklı yorumlarla dolu. Antik Yunan'da Sokrates, bu sesi bir tür ilham perisi, bir "daimon" olarak tanımlardı. Ona göre bu, kişiyi hatalardan alıkoyan, ahlaki bir rehberdi. Ama işin ilginç yanı, bu sesin kaynağını dışarıdan, tanrısal bir yerden aldığını düşünmesiydi. Yani iç ses, aslında "biz" değildik.

"Bana, çocukluğumdan beri tanrısal, ilahi bir ses gelir... Bu ses, ne yapmamı emretmez, ama yapmaya niyetlendiğim bir şeyi yapmaktan beni her zaman alıkoyar."

Modern psikolojinin babası sayılan Sigmund Freud ise bu sesi tamamen içselleştirdi. Onun ünlü modelinde, zihnimizde sürekli bir savaş var: İlkel arzularımızın (id), gerçekçi yönümüzün (ego) ve toplumun, ahlakın içselleştirilmiş sesi olan süperegonun. İşte o gece yatağa uzandığımızda bizi yargılayan, vicdan azabı çektiren ses, Freud'a göre tam da bu süperego. Yani iç sesimiz, aslında anne-babamızın, öğretmenlerimizin, toplumun bize öğrettiği kuralların bir yankısı. 🧠 Bu durumda, kendi düşüncelerimiz sandığımız şey, başkalarının fikirlerinin bir kolajı mı?

⚖️ Susturmak mı, Dinlemek mi? Doğu'nun Sessiz Bilgeliği

Batı felsefesi bu sesi analiz etmeye, parçalarına ayırmaya çalışırken, Doğu gelenekleri onu *susturmanın* yollarını aradı. Budizm ve Taoizm'de, zihnin bu durmaksızın konuşan, yargılayan, geçmiş ve gelecek arasında gidip gelen haline "maymun zihin" denir. 🐒 Amaç, bu maymunu susturmak değil (ki bu neredeyse imkansızdır), onun çığlıklarını fark edip, arkasındaki *sessizliği* duyabilmektir. Meditasyon pratikleri, bize bu sürekli düşünce akışının *biz olmadığımızı* gösterir. Biz, o sesi *dinleyen* bilinç alanıyız.

Peki, bu sesi tamamen susturmak mümkün mü? Bence değil. Çünkü o ses, düşünme kapasitemizin doğal bir yan ürünü. Dil, düşünceyi şekillendirir. İçimizde konuşmadan, plan yapamaz, problem çözemez, hatta kendimizi ifade edemeyiz. Asıl mesele, o sese kimliğimizi kaptırmamak. "Ben düşünüyorum" demek yerine, "Zihnimde bir düşünce beliriyor" diyebilmekte yatıyor. Bu küçük mesafe, özgürlüğün ta kendisi.

Gelin şu açıdan bakalım: O ses bazen bizi korur ("O köpeğe yaklaşma!"), bazen yaratıcı fikirler sunar, bazen de gereksiz yere ezer. Belki de onunla olan ilişkimizi bir diyaloga çevirmeliyiz. Onu susturmaya çalışmak yerine, "Peki, sen neden böyle düşünüyorsun?" diye sormak... Onun sadece bir parçamız olduğunu, tüm benliğimiz olmadığını kabul etmek.

Peki ya sizce? 🎤 Zihninizdeki o ses, sizi hayata hazırlayan bir antrenör mü, yoksa sürekli tekrar eden bir plak gibi hayatınızın soundtrack'ini mahveden bir eleştirmen mi? **Siz onun efendisi misiniz, yoksa o sizin efendiniz mi?** Yorumlarda bu kadim diyaloğu konuşalım.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri