Resmi Gazete’de yer alan düzenlemeler arasında, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) arasında imzalanan bir protokolün onaylanmasına ilişkin kanun da bulunuyor. Söz konusu protokol, OECD İstanbul Merkezi’nin kurulmasına ilişkin mutabakat zaptının yenilenmesini öngörüyor. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 11031) ile İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 11032) de bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak hüküm kazandı. Ayrıca, Resmi İstatistik Programı (2022-2026)’nda değişiklik yapılmasına dair bir karar (Karar Sayısı: 11033) da yürürlüğe girdi. Eğitim alanında, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul ve kurumlara 2026-2027 eğitim öğretim yılı için ısınma amaçlı kömür dağıtımına ilişkin karar (Karar Sayısı: 11034) alındı. Sanayi alanında ise, İzmir’in Torbalı ilçesindeki bir alanın özel endüstri bölgesi ilan edilmesine dair karar (Karar Sayısı: 11035) yayımlandı. Enerji ve madencilik sektörüne yönelik önemli kararlardan biri, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)’na ait bir petrol arama ruhsat sahasında açılan kuyu için Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bir taşınmazın acele kamulaştırılması hakkındaki karardı (Karar Sayısı: 11036). Benzer şekilde, enerji nakil hatlarının yapımı amacıyla bazı taşınmazların Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına ilişkin bir karar daha (Karar Sayısı: 11037) yürürlüğe konuldu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile ilgili birden fazla karar (Karar Sayısı: 11038, 11039, 11040, 11041, 11042) da aynı sayıda yer aldı. Türkiye Kalkınma Bankası Anonim Şirketi Personel Yönetmeliği’nin yürürlükten kaldırılması (Karar Sayısı: 11043) ve Malî Suçlarla Mücadele Koordinasyon Kurulu’nun çalışma usul ve esasları hakkındaki yönetmeliğin yürürlükten kaldırılması (Karar Sayısı: 11044) diğer düzenlemeler arasında. Resmi Gazete’de, Başbakanlık ile ilgili pek çok yönetmeliğin yürürlükten kaldırıldığı görüldü. Bunlar arasında Başbakanlık Uzmanlığı, Personel Görevde Yükselme, Teftiş Kurulu ve Yurt Dışına Personel Gönderme gibi konulara dair yönetmelikler bulunuyor. Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün teşkilat yapısına ilişkin yönetmelik ile Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’na dair çeşitli personel ve çalışma yönetmelikleri de yürürlükten kaldırılan düzenlemeler arasında sıralandı. Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (YTB)’na ilişkin yedi ayrı yönetmelik de bugün yürürlükten kaldırıldı. İnsan Kaynakları, Disiplin, İç Denetim, Mal ve Hizmet Alımları ile Muhasebe yönetmelikleri bu kapsamda yer alıyor. Ayrıca, Malî Suçlarla Mücadele Koordinasyon Kurulu’nun çalışma usul ve esasları hakkında yeni bir yönetmelik yayımlandı. Canlı hayvan ve hayvansal ürün ithalatında kullanılacak veteriner sağlık sertifikalarına dair mevcut yönetmeliğin yürürlükten kaldırılması da karara bağlandı. Resmi Gazete’nin son bölümünde, T.C. Merkez Bankası’nca belirlenen günlük döviz kurları ile Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin günlük değerleri ilan edildi. Sizce bu kararlardan hangisi toplumu ve ekonomiyi en çok etkileyecek? |
|