Bu gelişme yaşanırken, Almanya hükümetinden dikkat çekici bir açıklama geldi. Almanya, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik artan şiddet olaylarını sert bir dille kınayarak, bu eylemlerin sorumlularından hesap sorulması yönünde çağrıda bulundu. Aşırı sağcı "Yahudi Gücü" partisinin lideri olan Ben-Gvir, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada, 2022 yılında göreve başlamasından bu yana yaklaşık 240 bin İsraillinin silah ruhsatı edindiğini belirtti. Yeni düzenleme ile birlikte, "Kudüs silaha hak kazanıyor" ifadesini kullanan Ben-Gvir, 41 mahalle, 1600 sokak ve 300 binden fazla ek vatandaşın uygun bölgeler listesine dahil edildiğini duyurdu. Ben-Gvir, bu kararın temel motivasyonunun "silahlanmanın kişisel güvenliği artırmada önemli bir unsur olduğu" yönündeki inancı olduğunu savundu. Ancak bu politikanın, insan hakları savunucuları tarafından Filistinlilerin öldürülmesini teşvik edici yeni bir adım olarak değerlendirildiği ve ciddi endişelere yol açtığı belirtiliyor. Filistin resmi verilerine göre, 8 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne yönelik savaşın başlamasından bu yana İsrail ordusu ve yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1125'e ulaştı. Bu saldırılarda ayrıca yaklaşık 11 bin 700 kişi yaralandı ve yaklaşık 22 bin Filistinli gözaltına alındı. Can kayıpları ve tutuklamaların yanı sıra, bu saldırılar evlerin yıkılmasına, Filistinlilerin yerinden edilmesine ve uluslararası toplum tarafından işgal altındaki topraklar olarak kabul edilen Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesine de neden oldu. Bu bağlamda, Almanya hükümeti İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinli sivillere yönelik şiddet eylemlerini kınayarak, bu tür eylemlerin sorumlularının mutlaka yargı önüne çıkarılması gerektiğini vurguladı. Berlin'deki Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Sivil halka yönelik uzun bir şiddetli saldırılar zincirinin parçası olan ve bizler için son derece şok edici olan bu olayları gördük" şeklinde konuştu. Sözcü, sadece bir hafta içinde beş Filistinli sivilin hayatını kaybetmesinin "trajik bir zirve" olduğunu belirterek, Avrupa Birliği içinde şiddet yanlısı yerleşimcilere yönelik yeni yaptırımların gündemde olduğunu ve Almanya'nın bu konudaki tartışmalara engel olmayacağını ifade etti. İsrail'in saygın gazetelerinden "Haaretz"in haberine göre, İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda geçtiğimiz yıl yüzde 25'lik bir artış yaşandığına da dikkat çekildi. Bu kararlar ve Almanya'nın tepkisi, bölgedeki zaten hassas olan durumu daha da karmaşık hale getirebilecek nitelikte görünüyor. Böylesi bir gelişme, bölgedeki barış ve güvenlik umutlarını nasıl etkileyecek?
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
|
|