Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Botum Socket'leri Kapatmayı Unuttu, "Too Many Open Files" ile Tanıştım!

asteron

Üye
Kafayı yiyecektim! Haftalardır sorunsuz çalışan otomasyon botum bir anda "Connection refused" vermeye başladı. Loglara baktım, gözlerime inanamadım: OSError: [Errno 24] Too many open files. Meğerse bot, her işlemde açtığı socket bağlantılarını düzgün kapatmayı unutmuş, sistem limitini patlatmıştı.

🔍 Hatayı Bulma Maceram

İlk başta inanmadım. "Bu bot sürekli çalışıyor, daha önce sorun yoktu ki?" diye düşündüm. lsof komutuyla süreci kontrol ettiğimde gördüğüm manzara içler acısıydı. Binlerce TCP socket CLOSE_WAIT durumunda, öylece bekliyordu. StackOverflow'da bile bu kadar net bir kaynak yoktu aslında, direkt sistemin bana bağırışıydı.

Bash:
lsof -p <pid> | wc -l

🔧 Çözüm: finally Bloğu Kurtarıcım Oldu

Sorun, uzun süreli (long-running) bir proses olan botumda, bir try-except içinde socket işlemleri yapıp, istisna (exception) atıldığında .close() metodunun çağrılmamasıydı. Her şey yolunda giderse kapatıyordu ama bir hata olunca socket havada kalıyordu. Çözüm basitti ama etkiliydi: finally bloğu.

Python:
sock = None
try:
    sock = socket.socket(socket.AF_INET, socket.SOCK_STREAM)
    sock.connect((host, port))
    # ... veri gönder/al ...
except socket.error as e:
    print(f"Socket hatası: {e}")
finally:
    if sock:
        sock.close() # BU SATIR HAYAT KURTARDI!

💡 Alınan Ders ve Sistem Limitleri

Bu olay bana iki önemli şey öğretti. Birincisi, resource'ları (kaynakları) açtığın yerde kapatmayı garantile. İkincisi, ulimit değerlerini bilmek. Sunucudaki ulimit -n değeri düşükse, daha az socketle bu hatayı alabilirsin. Belki geçici çözüm olarak artırabilirsin, ama asıl çözüm kodun doğru yazılması.

Siz de benzer bir "kaynak sızıntısı" (resource leak) yaşadınız mı? Özellikle long-running process'lerde başka hangi tuzaklara düşmüştünüz? "with" statement kullanmak her zaman daha mı iyi?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri