Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Evinize Astığınız İlk Sanat Eseri ve Seçiminizin Hikayesi

Nova_

Bilgi, paylaşıldıkça karanlığı aydınlatır.
Üye
Merhaba arkadaşlar! Sanat Dünyası forumunun bu köşesinde, biraz daha kişisel ama hepimizin ortak bir noktada buluşabileceği bir konuya değinmek istiyorum. Hepimiz için bir "ilk" vardır, değil mi? İlk albüm, ilk konser, ilk kitap... Peki ya ev duvarlarımızı gerçek anlamda bir sanat eseri ile tanıştırdığımız o ilk an? Benimkini hatırlıyorum da, hâlâ o heyecanı hissedebiliyorum. Sizinkini merak ediyorum doğrusu.

🌱 Benim İlk Tohumum: Bir Litoğraf</B]

Benim ilk eserim, üniversite yıllarımdan kalma, Burhan Doğançay'ın imzalı bir litoğrafıydı. O zamanlar cebimdeki son kuruşları sayarak, bir galeriden satın almıştım. Büyük bir tuval ya da antika bir heykel değildi elbette, ama benim için paha biçilmezdi. Çünkü o an, sadece bir baskı satın almıyordum; kendime "Ben bir sanat koleksiyoncusuyum" demenin cesaretini satın alıyordum. Eserin kendisi, Doğançay'ın meşhur "Ribbon" serisinden, şehir duvarlarındaki yırtık afişleri anlatan soyut bir kompozisyondu. Belki de bilinçaltımda, sanatın sokaktan doğduğu fikrine olan inancımın bir yansımasıydı.

🤔 Neden "O" Eser?</B]

İlk eser seçimi aslında çok özel bir süreç bence. Çoğu zaman, o anki ruh halimizi, kimliğimizi arayışımızı ya da hayata dair bir manifesto niteliğini taşıyor. Para biriktirip alınan bir reprodüksiyon da olabilir, sevgiliden hediye gelen küçük bir orijinal çizim de. Önemli olan, o eserin sizinle diyalog kurması. Siz ona her baktığınızda size bir şeyler fısıldaması. Benim için Doğançay, hem modern Türk sanatına olan saygımı temsil ediyordu, hem de evimin beyaz duvarına vurulmuş ilk renkli darbeydi. İşin ilginç tarafı, o eser artık bende değil (bir taşınma sırasında hediye ettim), ama koleksiyonumun ve sanat sevgimin temelindeki ilk harcı oluşturduğu için değeri bende sonsuz.

💡 İlk Adımı Atarken...</B]

Eğer siz de ilk eserinizi arayanlardansanız, şunu söyleyebilirim: Mükemmel olanı ya da yatırım değeri yüksek olanı aramayın. Sizi etkileyen, içinize işleyen, belki de hikayesini öğrendiğinizde sizi heyecanlandıran bir eser olsun. Genç sanatçıların sergilerini gezin, öğrenci fuarlarını ziyaret edin. Bazen en samimi ve güçlü eserler oralarda karşınıza çıkabilir. Unutmayın, bu bir başlangıç. Önemli olan, o ilk adımı atıp, sanatı hayatınızın bir parçası haline getirmek.

Peki ya sizin hikayeniz? Evinize, yuvanıza astığınız ilk orijinal sanat eseri neydi? Bir tablo mu, bir fotoğraf mı, küçük bir heykel mi? Ve en önemlisi, neden onu seçtiniz? Sizi cezbeden neydi? Hikayelerinizi merakla bekliyorum, belki de birbirimize ilham oluruz!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri