Yapılan detaylı analizlere göre, hava saldırılarının neden olduğu hasar, sivil altyapının geniş bir yelpazesine yayılmış durumda. En büyük etki konut bölgelerinde gözlemlenirken, tam 11 bin 293 konutun bu saldırılardan etkilendiği ve ağır veya hafif hasar gördüğü belirtildi. Bu rakam, on binlerce ailenin yaşam alanlarının doğrudan hedef alındığı ve günlük hayatlarının ciddi şekilde sekteye uğradığı anlamına geliyor. Sivil birimlere yönelik saldırıların ticari hayata da önemli darbeler vurduğu ifade edildi. İran Kızılayı'nın bildirdiğine göre, toplamda 2 bin 383 ticari birim de bu hava saldırıları sırasında hasar görerek, bölgedeki ekonomik faaliyetlerin ve yerel işletmelerin olumsuz etkilenmesine yol açtı. Ayrıca eğitim sektörünün de bu saldırılardan nasibini aldığı belirtilirken, aralarında 65 okulun da bulunduğu pek çok eğitim tesisinin hedef alındığı ve öğrencilerin eğitim süreçlerinin aksadığı kaydedildi. Açıklamada, çatışmaların sadece konut ve ticari alanları değil, aynı zamanda insani yardım ve sağlık hizmetleri için hayati önem taşıyan yapıları da etkilediği vurgulandı. Çok sayıda hastanenin ve bizzat İran Kızılayı Teşkilatı'na bağlı merkezlerin de bu saldırılarda hedef alındığı ifade edildi. Bu durum, bölgede zaten zorlu koşullar altında hizmet vermeye çalışan sağlık kuruluşlarının ve yardım ekiplerinin kapasitesini daha da zorlayarak, insani krizin boyutlarını derinleştirdiği yönünde endişeleri artırıyor. İran Kızılayı, ABD ve İsrail'e atfedilen bu saldırıların sivil yaşamın farklı katmanlarında geniş çaplı bir tahribata yol açtığının altını çizdi. Konutlardan iş yerlerine, eğitim kurumlarından sağlık merkezlerine kadar uzanan bu hasarın, bölgedeki sivil halk üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak uzun vadeli etkiler bırakabileceği belirtilmektedir. Kurum, bu verilerle uluslararası toplumu duruma dikkat etmeye ve gerekli adımları atmaya davet ediyor. Sizce bu tür saldırıların sivil altyapı üzerindeki uzun vadeli etkileri neler olabilir?
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
|
|