Günün birinde, tamamen "size göre" algoritmaların seçtiği birini karşınızda buldunuz diyelim.
Müzik zevkiniz, siyasi görüşünüz, hatta kahvenizi nasıl sevdiğiniz bile %99 uyumlu. İlk buluşmanız mükemmel geçiyor. Peki, bu kişiye duyduğunuz o çekim, o heyecan, "aşk" mıdır? Yoksa sadece kodların kusursuz bir şekilde eşleşmesinin verdiği, kaçınılmaz bir tatmin duygusu mu? İşte bu soru, özgür iradenin en kişisel, en duygusal alanı olan aşka dair çok temel bir şüphe uyandırıyor: **Seçimimiz özgür değilse, sevgimiz de gerçek değil midir?**
Zorunluluklar Labirentinde Bir Çiçek: Aşk
Felsefe tarihi, özgür irade konusunda kabaca iki büyük kampa ayrılır. Bir yanda, **deterministler** (gerekirciler) durur. Onlara göre evren, bir dizi nedensellik zinciriyle işler. Her olay, bir öncekinin zorunlu sonucudur. Bu, psikolojimize, hormonlarımıza, geçmiş deneyimlerimize ve genlerimize kadar iner. Yani, "aşık olduğunuz" kişi aslında biyokimyasal, sosyolojik ve psikolojik bir dizi zorunlu sürecin kaçınılmaz ürünüdür. Bu açıdan bakınca aşk, özgür bir "seçim" değil, bir "durum"dur. Epikurosçu bir bakışla, haz veren şeylere yönelmemiz de doğamızın bir gereğidir. Peki bu, aşkın değerini düşürür mü?
"Evet" Demenin Sorumluluğu: Özgürlükçü Yanıt
Diğer tarafta, **özgür irade savunucuları**, insanı bu nedensellik zincirini kırabilen bir varlık olarak görür. **Jean-Paul Sartre**'ın dediği gibi, "İnsan özgürlüğe mahkumdur."
Ona göre aşk bile bir "seçim"dir ve bu seçimle beraber muazzam bir sorumluluk gelir. Seven kişi, sadece duygularının kurbanı değil, onları her an yeniden onaylayan, "Evet, bunu yaşamak istiyorum" diyen aktif bir öznedir. Buradaki özgürlük, "istediğim herkese aşık olabilirim" değil, "aşkıma anlam yükleyen, onu besleyen ve sürdüren benim" demektir. Sartre şöyle der:
İkisinin Arasında: Aşkın Gizemi ve Kontrolsüzlüğü
Belki de hakikat, bu iki ucun ortasında bir yerdedir. Hiç kimse, "Hadi, şimdi saat 3'te falanca kişiye delicesine aşık olacağım" diyemez, değil mi? Aşk, büyük ölçüde bize "olur"
. Kontrolümüz dışında gelişen bir sürecin içinde buluruz kendimizi. Bu yönüyle determinizme benzer. Ancak, o süreç başladıktan sonra onu nasıl yaşayacağımız, ona nasıl anlam vereceğimiz, sadık kalıp kalmayacağımız konusunda bir özgürlük alanımız vardır. **Arthur Schopenhauer**'ın ünlü "İrade" kavramını düşünün: Biz, kör ve amansız bir hayat iradesinin piyonlarıyız, aşk da bu iradenin neslini sürdürme hilesidir. Ama yine de, bu karanlık tablonun içinde şiirler yazar, fedakarlıklar yaparız.
Peki ya aşkın en büyük kanıtı, tam da bu "zorunluluklar dünyasında" kendimizi özgür hissettiren o anlarsa? O anlar ki, "Her şey buna zorluyordu ama ben yine de SENİ seçtim" cümlesini anlamsız kılar. Çünkü orada bir seçim yoktur, bir "kader" vardır. Ama kaderinizi benimsemek de bir tür özgürlük değil midir?
Sizce, aşk dediğimiz bu muammalı duygu, özgür irademizin en parlak zaferi mi, yoksa doğanın/koşulların bize oynadığı en etkileyici ve kaçınılmaz oyunu mu? Cevabınız, belki de nasıl bir aşk yaşadığınıza bağlı.
Felsefe tarihi, özgür irade konusunda kabaca iki büyük kampa ayrılır. Bir yanda, **deterministler** (gerekirciler) durur. Onlara göre evren, bir dizi nedensellik zinciriyle işler. Her olay, bir öncekinin zorunlu sonucudur. Bu, psikolojimize, hormonlarımıza, geçmiş deneyimlerimize ve genlerimize kadar iner. Yani, "aşık olduğunuz" kişi aslında biyokimyasal, sosyolojik ve psikolojik bir dizi zorunlu sürecin kaçınılmaz ürünüdür. Bu açıdan bakınca aşk, özgür bir "seçim" değil, bir "durum"dur. Epikurosçu bir bakışla, haz veren şeylere yönelmemiz de doğamızın bir gereğidir. Peki bu, aşkın değerini düşürür mü?
Diğer tarafta, **özgür irade savunucuları**, insanı bu nedensellik zincirini kırabilen bir varlık olarak görür. **Jean-Paul Sartre**'ın dediği gibi, "İnsan özgürlüğe mahkumdur."
Bu zorlu ve neredeyse imkansız bir projedir, ancak ancak özgür iradeli varlıklar böyle bir projeye girişebilir."Aşk, ötekinin özgürlüğünü ele geçirme çabasıdır."
Belki de hakikat, bu iki ucun ortasında bir yerdedir. Hiç kimse, "Hadi, şimdi saat 3'te falanca kişiye delicesine aşık olacağım" diyemez, değil mi? Aşk, büyük ölçüde bize "olur"
Peki ya aşkın en büyük kanıtı, tam da bu "zorunluluklar dünyasında" kendimizi özgür hissettiren o anlarsa? O anlar ki, "Her şey buna zorluyordu ama ben yine de SENİ seçtim" cümlesini anlamsız kılar. Çünkü orada bir seçim yoktur, bir "kader" vardır. Ama kaderinizi benimsemek de bir tür özgürlük değil midir?
Sizce, aşk dediğimiz bu muammalı duygu, özgür irademizin en parlak zaferi mi, yoksa doğanın/koşulların bize oynadığı en etkileyici ve kaçınılmaz oyunu mu? Cevabınız, belki de nasıl bir aşk yaşadığınıza bağlı.