Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Safari'de CSS position: sticky'nin bazı container'larda çalışmama sorunu ve garantili çözümüm

thecoder

Üye
Merhaba arkadaşlar, bugün başımı çok ağrıtan bir sorunu ve sonunda bulduğum garantili çözümü paylaşmak istiyorum. Bir projede sidebar'ımı sayfa kaydırılırken sabit (sticky) yapmam gerekiyordu. Chrome ve Firefox'ta mükemmel çalışıyordu ama Safari'de bir türlü yapışmıyordu, sanki `position: sticky` hiç yazmamışım gibi davranıyordu. Bu hatayı ilk gördüğümde kafayı yemiştim, çünkü kodda hiçbir mantık hatası yoktu. Eğer siz de benzer bir sorunla karşılaştıysanız, muhtemelen sebebi aynıdır.

🔥 Sorunun Kökeni Nedir?

Sorun, Safari'nin `position: sticky` özelliğini uygularken çok katı kuralları olmasından kaynaklanıyor. Sticky yapmak istediğiniz elementin üst container'ının (overflow özelliği olan) belirli bir yüksekliğe sahip olmaması, Safari'de sticky davranışını tamamen bozabiliyor. Chrome ve Firefox bu konuda daha esnek davranıp çalıştırıyor ama Safari "hayır, kurallar böyle" diyor.

🔧 Garantili Çözüm ve Kod Örneği

Çözüm aslında basit. Sticky elementinizin içinde bulunduğu ve `overflow` (hidden, auto, scroll) özelliği olan tüm container'ları kontrol etmeniz ve bu container'lara açık bir yükseklik (height) vermeniz gerekiyor. `min-height` veya `max-height` işe yaramayabilir, en garantisi `height` kullanmak.

İşte benim kullandığım en temiz çözüm. Diyelim ki aşağıdaki gibi bir yapınız var:

CSS:
/ PROBLEMLI KOD /
.main-container {
  overflow-y: auto; / Safari için sorun burada! /
  height: 100vh; / Bu satır EKSIK olabilir! /
}

.sidebar {
  position: sticky;
  top: 20px;
}

Eğer `.main-container` için bir `height` tanımlı değilse, Safari sticky'yi görmezden gelecektir. Çözüm:

CSS:
/ ÇÖZÜMLÜ KOD /
.main-container {
  overflow-y: auto;
  height: 100vh; / EN KRITIK SATIR! Açıkça height belirtin. /
}

/ Eğer height: 100vh uygun değilse, başka bir değer kullanın /
.alternatif-container {
  overflow: auto;
  height: 500px; / Sabit bir yükseklik de iş görür /
}

.sidebar {
  position: sticky;
  top: 20px;
  / Artık Safari'de de çalışacak! /
}

💡 Ek Kontroller ve İpuçları

Eğer yukarıdaki çözüm işe yaramazsa, şu adımları da kontrol edin:
1. Sticky elementinizin bir top, bottom, left veya right değeri mutlaka olmalı.
2. Sticky elementin ebeveyn container'ı `overflow: hidden` olmamalı (bu genel bir sorundur).
3. Bazen `display: flex` veya `display: grid` içindeki sticky elementler de sorun çıkarabilir. Bu durumda, sticky elemente `align-self: flex-start` gibi bir özellik eklemek yardımcı olabilir.

Umarım bu çözüm sizin de saatlerce debug yapmanızı engeller. Ben bu küçük detayı fark edene kadar neredeyse bir günümü harcamıştım. Siz daha önce Safari'de `position: sticky` ile ilgili başka tuhaf sorunlarla karşılaştınız mı? Veya farklı bir çözüm yolunuz var mı? Yorumlarda paylaşalım, hep birlikte öğrenelim!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri