Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), astım ve akciğer kanseri gibi pek çok hastalığın, hastalar üzerinde ciddi nefes darlığı ve yorgunluk gibi semptomlara yol açtığı vurgulandı. Bu tür hastalıkların, bireylerin günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürdüğü ve aynı zamanda depresyon ile anksiyete bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıkların gelişimine zemin hazırladığı ifade edildi. Bakanlık açıklamasında, uygulanan pulmoner rehabilitasyon programları sayesinde, bu hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan semptomların önemli ölçüde azaltılabildiğine dikkat çekildi. Bu programlar, hastaların genel sağlık durumlarını iyileştirerek onlara daha aktif bir yaşam sunmayı amaçlıyor. Verilere göre, 2025 yılında Bakanlığa bağlı 137 sağlık tesisinde toplam 30 bin 935 hastaya pulmoner rehabilitasyon hizmeti sunuldu. Program dahilinde, hastaların bireysel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hasta eğitimi, beslenme desteği, psikososyal destek ve öz yönetim eğitimi gibi çeşitli alanlarda kapsamlı hizmetler sağlanmaktadır. Pulmoner rehabilitasyonun en temel ve vazgeçilmez bileşeni hiç şüphesiz egzersiz eğitimidir. Bu çerçevede, hastalara dayanıklılık egzersizleri, kol ve bacak kaslarını güçlendirmeye yönelik özel egzersizler ve solunum egzersizleri uygulanmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde hastaların nefes kapasiteleri gözle görülür şekilde artırılmakta, akciğer fonksiyonları desteklenmektedir. Ayrıca, egzersiz programlarına katılımın, hastanın durumuna göre online platformlar üzerinden de gerçekleştirilebildiği belirtildi. Açıklamada, pulmoner rehabilitasyonun düzenli ve etkin bir şekilde uygulanmasının, hastaların nefes darlığı ve yorgunluk şikayetlerinin azalmasında kritik bir rol oynadığına işaret edildi. Program sayesinde hastaların kas kuvvetleri ve dayanıklılıkları artırılmakta, böylece fiziksel kapasiteleri güçlendirilmektedir. Uygulanan rehabilitasyon programları sayesinde, hastaların artık daha uzun mesafeler yürüyebildikleri, günlük aktivitelerini çok daha rahat bir şekilde yerine getirebildikleri ve kendilerini genel olarak daha güçlü ve enerjik hissettikleri aktarıldı. Bu durum, hastaların sosyal yaşantılarına daha aktif katılımına olanak tanıyor. Pulmoner rehabilitasyon hizmetleri, başta KOAH olmak üzere astım, bronşektazi, kistik fibrozis, akciğer kanseri, akciğer tansiyonu, obeziteyle ilişkili akciğer hastalıkları ile akciğer nakli öncesi ve sonrası dönemde de başarıyla uygulanabilmektedir. Bu vital rehabilitasyon hizmetleri, göğüs hastalıkları hastaneleri, şehir hastaneleri, üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde hem yatarak hem de ayaktan takip imkanlarıyla sunulmaktadır. Siz veya tanıdığınız biri pulmoner rehabilitasyon programlarından faydalandı mı, deneyimleriniz nelerdir?
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
|
|