| Yeni düzenlemeye göre, ait olduğu partiyi tanımlayan bir işaret, harf, sembol veya numara taşımayan hiçbir gıda ürünü artık piyasaya arz edilemeyecek. Ancak, geçici depolara veya hazırlama tesislerine satılan tarımsal ürünler, üretici birliklerine sevk edilen ürünler ile son tüketiciye satış noktasında paketlenen ve en geniş yüzeyi 10 santimetrekareden küçük ambalajlı gıdalarda bu kural aranmayacak. Ayrıca, birleşik ambalaj üzerinde parti işareti bulunması koşuluyla, kişiye servis edilen porsiyon dondurmalar ve yenilebilir buzlar da bu şarttan muaf tutulacak. Parti işaretlemesi, her seferinde gıdanın üreticisi tarafından belirlenecek ve işaretlenecek. Parti veya lot işaretinin önünde, diğer işaretlemelerden ayırt edilebildiği durumlar hariç, "P" veya "L" harfi yer alacak. Hazır ambalajlı gıdalarda bu işaret veya numara, doğrudan ambalajın üzerinde veya yapıştırılmış bir etikette bulunacak. Hazır ambalajlı olmayan gıdalarda ise işaret, paket, kap veya ilgili ticari belgeler üzerinde yer alacak. Parti işareti veya numarasının her durumda kolayca görülebilir, okunabilir ve silinmez şekilde olması sağlanacak. Belirli koşullar altında, üretim veya son tüketim tarihi, parti numarası olarak da kullanılabilecek. Bu durumda, etiket üzerinde "Parti/lot numarası, üretim tarihi/son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihidir." ibaresine yer verilmesi gerekecek. Gıda işletmecileri, kullandıkları parti numarasının tebliğdeki tanıma uygunluğuna dair kayıt tutacak ve Bakanlık talep ettiğinde bu kayıtları sunmakla yükümlü olacak. Tebliğ hükümlerine aykırı davrananlar hakkında, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak. Söz konusu düzenlemeyle, 2012/7 numaralı eski tebliğ yürürlükten kaldırıldı. Tebliğ kapsamındaki tüm gıda işletmecilerinin, yeni kurallara 31 Aralık 2026 tarihine kadar uyum sağlaması zorunlu olacak. Bu tarihten sonra, tebliğe uygun olmayan gıdalar piyasada bulundurulamayacak. Aynı kural, ithal edilen gıdaların etiketleri için de geçerli olacak. Sizce bu yeni parti işaretleme zorunluluğu, gıda güvenliği ve tüketici hakları açısından ne kadar etkili olacak? |
|