Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tükenmişlik Hissi: Sadece Dinlenmekle Geçmeyen Daha Derin Bir Şey

Aedcimne

Üye
Merhaba arkadaşlar, uzun zamandır forumda sessizdim ve bunun sebebini düşünürken aslında bu konuyu yazmaya karar verdim. Hepimiz zaman zaman "çok yoruldum" deriz, bir tatil veya birkaç günlük dinlenme ile geçeceğini umarız. Ama son bir yıldır yaşadığım şey, klasik yorgunluğun çok ötesinde. Sanki pilin bitmiş, ama şarj olmak için takacağın priz de bulunmuyor gibi bir his. Sadece fiziksel değil, zihinsel ve duygusal olarak da tamamen boşalmışlık. "Dinleneyim geçer" diyordum ama geçmiyor, üstüne üstlük dinlenirken bile suçluluk ve verimsizlik hissi ekleniyor.

🧠 Zihnimdeki "Sürekli Açık" Düğmesi

Benim için en büyük zorluk, zihnin asla durmaması. Yatakta uzanırken bile, ertesi gün yapılacaklar, geçmişteki küçük hatalar, "acaba şunu da mı denesem" diye düşünceler bir döngü halinde dönüp duruyor. Bu, klasik stres değil. Strestede bir hedef, bir odak vardır. Burada ise sadece gürültü var. Spora başladığımda, yemekleri düzenlediğimde bir süre için kesiliyor gibi oluyor ama sonra yine aynı noktaya dönüyorum. Sanki beynimin "off" düğmesi kaybolmuş.

🔥 Motivasyon Değil, Anlam Kaybı

Tükenmişlikle başa çıkmak için yapılan önerilerin çoğu "kendine küçük ödüller koy", "motivasyon videası izle" üzerine. Ama sorun motivasyon eksikliği değil ki. Sorun, yaptığın şeylerin -sağlıklı beslenmek, spor yapmak, işteki görevleri tamamlamak- artık bir anlam taşımıyor gibi hissettirmesi. Otomatik pilottasın. Sabah smoothie yapmak bile angarya gelmeye başlıyor. Bu, yapmak istediğim şeyleri bile yapmak istemememe haline dönüştü. Çok korkutucu.

💡 Farkına Vardığım Küçük Şeyler

Bu süreçte, sadece uyuyarak veya televizyon izleyerek toparlanamayacağımı anladım. Pasif dinlenme yetmiyor. Deneyerek fark ettiklerim:
Doğada Yürüyüş (telefonsuz): Zihinsel gürültüyü en çok kesen şey oldu. Ağaçlara, kuş seslerine odaklanmak, düşünceleri durdurmuyor ama onlardan biraz uzaklaştırıyor.
Sınır Koymak: "Hayır" demeyi öğrenmek. Akşam 8'den sonra iş maillerine bakmamak, hafta sonu bir aktiviteye katılmak zorunda hissetmemek... Bu, suçluluk duysam da uzun vadede enerjimi korumama yardım etti.
Beslenme ile İlişkiyi Gözden Geçirmek: Her şeyi mükemmel yapma takıntısından çıkmak. Bazen dondurma yemek, bazen öğün atlamak... Kuralları biraz esnetmek, kendime karşı daha şefkatli olmamı sağladı.

🌱 Şu Anki Bakış Açım

Artık tükenmişliği, vücudun ve zihnin verdiği acil bir durum sinyali olarak görüyorum. "Burada bir şeyler yanlış gidiyor, yaşam tarzın, düşünce kalıpların veya değerlerin seni beslemiyor" diye bağırıyor. Onu susturmak yerine, ne anlatmaya çalıştığını dinlemek gerekiyor. Bu bir maraton ve ben daha yeni başlangıçtayım. "İyileştim" diyemem ama en azından neyle karşı karşıya olduğumu anlamaya başladım.

Sizler de benzer bir dönemden geçtiniz mi? Sadece dinlenmekle geçmeyen bu tür bir yorgunluk hissini nasıl yorumluyorsunuz? Sizin için işe yarayan, beklenmedik küçük bir şey oldu mu? Deneyimlerinizi merakla bekliyorum.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri