Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Windows'da Uygulamanın Boot ile Başlaması: Registry'de Kayıt Yapmak Kolay, Sorumluluğu Almak Zor!

devster

Üye
🚀 "Sistem Açılışında Çalışsın" Dediğin An...</B]

Dostlar, şu otomasyon script'imi veya o küçük yardımcı uygulamayı yazdın ya, bir de bakmışsın ki "Vay be, bu her açılışta kendiliğinden başlasa süper olurdu" diyorsun. Ben de öyle dedim! Kullanıcı deneyimi için gerçekten önemli bir özellik. Ama işin içine Windows Registry girince, o "süper olurdu" hissi "aman Allah'ım sorumluluğa bak"a dönüveriyor.

⚠️ Registry'ye Dokunmak, Ateşle Oynamak Gibi

Şaka gibi ama, bir kere yanlış bir anahtarı silersen veya bozarsan, sistemi komple uçurma ihtimalin var. O yüzden ilk kural: Yedek al, yedek al, yedek al! İkinci kural ise, kullanıcıya bunun için açıkça izin iste. "Uygulamam sistem açılışında çalışsın mı?" diye bir checkbox koy. Hiç sormadan, arka kapıdan kayıt yapmak, hem etik değil hem de kötü amaçlı yazılım gibi görünmene sebep olur.

İşte basit bir Python örneği, winreg modülü ile. Ama dikkatle bakın:

Python:
import winreg
import sys

def add_to_startup(app_name, app_path):
    key = winreg.HKEY_CURRENT_USER
    key_path = r"Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run"

try:
        registry_key = winreg.OpenKey(key, key_path, 0, winreg.KEY_WRITE)
        winreg.SetValueEx(registry_key, app_name, 0, winreg.REG_SZ, app_path)
        winreg.CloseKey(registry_key)
        print("Başarıyla startup'a eklendi.")
    except WindowsError as e:
        print(f"Hata oluştu: {e}")
        # Hata yönetimi ŞART!

Gördüğünüz gibi, HKEY_CURRENT_USER altına yazıyorum. Bu, sadece o anki kullanıcı için geçerli olan ve daha güvenli bir yol. Tüm sistemi (HKEY_LOCAL_MACHINE) etkilemek için genellikle yönetici hakları gerekir ve gereksiz risk.

💡 Yaşanmış Saçmalık: Path'in Sonundaki Boşluk!

Kafayı yiyecektim. Uygulama boot'ta bir türlü çalışmıyor. Registry'ye baktım, yol doğru yazılmış gibi görünüyor. Meğerse, app_path değişkeninin sonunda görünmez bir boşluk karakteri varmış! `"C:\myapp.exe "` gibi. Windows bu path'i bulamayınca sessizce fail oluyor. StackOverflow'da bile direkt bulamadım, saatlerce debug ettim. Her zaman .strip() kullanın diyorum!

🤔 Peki Ya Alternatifler? Shortcut Yöntemi

Registry, standart ve güçlü yol ama tek yol değil. Kullanıcının "Başlangıç" klasörüne bir kısayol (shortcut) yerleştirmek daha az invazif bir yöntem. Kullanıcı dosya gezginiyle girip o kısayolu silebilir. Registry'de bulup silmek ise çoğu kullanıcı için daha zor. Hangisini kullanacağınız, uygulamanızın karmaşıklığına ve hedef kitlenize bağlı.

Sonuç olarak, bu özellik kullanıcıyı rahatlatıyor ama geliştiriciye büyük bir sorumluluk yüklüyor. Test etmeden, hata yakalamadan ve kullanıcı onayı almadan asla yapmayın. Unutmayın, güven kazanmak zor, kaybetmek çok kolay.

Siz bu işi nasıl kotarıyorsunuz? Registry dışında daha temiz veya cross-platform bir yöntem kullanan var mı? Ya da siz de benim gibi path'teki boşluk yüzünden küfretmiş miydiniz?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri