Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

📍ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki kabine toplantısında İran gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Görüşmelerin sürdüğünü belirten...

Trump, "İranlılar anlaşma yapmak için yalvarıyorlar, ben değil. Anlaşma yapmak için onlar yalvarıyorlar. Bir anlaşma yapıp yapamayacağımızı göreceğiz." ifadelerini kullandı. İranlıların elinde şu anda bir anlaşma yapma şansı olduğunu ve kararın artık onlara kaldığını söyledi.

ABD Başkanı, "İran'ın nükleer emellerinden kalıcı olarak vazgeçme ve yeni bir yol çizme şansı artık kendi elinde. Bunu yapmak isteyip istemediklerini göreceğiz." dedi. Trump, ayrıca, "Eğer istemezlerse, onların en büyük kabusu olacağız." değerlendirmesini yaptı.

"Şu anda bir anlaşma yapma şansları var, bu onlara kalmış." diyen Trump, İran'la anlaşma yapmaları durumunda Hürmüz Boğazı'nın açılacağını dile getirdi. İranlıların müzakere masasında "çok başarılı ve zeki" olduklarını kaydetti.

Öte yandan Trump, İran'ın "yenilgiye uğradığını" kendi içinde kabul ettiğini savundu. İran'ın ordusunu büyük oranda yok ettiklerini ve Tahran'ın anlaşma yapmaya mecbur kaldığını ileri sürdü.

"Operasyonumuzu tamamlamamızın yaklaşık 4 ila 6 hafta süreceğini tahmin ediyoruz. Şu anda programın çok ilerisindeyiz." diyen Trump, bu sürecin sonsuza kadar sürmeyeceğini söyledi. Daha önceki NATO'ya yönelik eleştirilerini yineleyen Trump, özellikle İngiltere'nin ismini anarak NATO ülkelerinin İran konusunda ABD'nin yardımına gelmediğini belirtti.

Trump, "NATO'dan çok hayal kırıklığına uğradık çünkü İran konusunda NATO hiçbir şey yapmadı. Onlar, her şey (İran'ın askeri gücü) yok edildikten sonra şimdi gemi göndermek istiyor." şeklinde konuştu. ABD'nin "kendi savaşı" olmamasına rağmen Rusya-Ukrayna Savaşı'nda NATO'ya yardım ettiğine değindi.

Buna karşılık İran konusunda beklediği desteği göremediğini vurgulayan Trump, "Bu, NATO için bir sınavdı. Bize yardım edip etmeyeceğinize yönelik bir sınavdı. Yardım etmek zorunda değildiniz ama etmezseniz bunu unutmayacağız." ifadelerini kullandı.

ABD'nin bundan sonra NATO'ya vereceği destek konusunda dikkat çeken bir ifade kullanan Trump, "(NATO'ya) Biz her zaman yanında olacağız, en azından eskiden öyleydik; açıkçası dürüst olmak gerekirse artık bundan sonra emin değilim." dedi. Konuşmasında eski ABD Başkanı Barack Obama'ya da tepkisini dile getirdi.

Trump, "Barack Hüseyin Obama, İran'ı İsrail'e tercih etti." ifadesini kullandı. İran petrolünü ele geçirmeyi düşünüp düşünmediği yönündeki bir soruya ise, "Ben bu konuyu açmazdım ama bu bir seçenek." yanıtını verdi.

Hürmüz Boğazı'ndan geçecek petrole ABD olarak ihtiyaçlarının olmadığını vurgulayan Trump, başta Çin, Japonya ve Avrupa ülkeleri gibi aktörlerin bu petrole ihtiyacı olduğunu belirtti. "Bizim buna hiç ihtiyacımız yok. O kadar çok petrolümüz var ki." dedi.

"Ülkemiz bundan etkilenmiyor. Suudi Arabistan veya Rusya'nın iki katı kadar petrolümüz var ve yakında üç katına çıkacak." şeklinde konuşan Trump, Hürmüz Boğazı'nın kapatılmasından etkilenen ülkelerin adım atması gerektiğini söyledi.

Trump, Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması için belirlediği cuma günkü son tarihe İran'ın uyup uymayacağı sorusuna, "Bunu henüz bilmiyorum. Steve Witkoff, JD Vance ve Jared Kushner bana işlerin yolunda gidip gitmediğini söyleyecekler." yanıtını verdi.

Bir muhabirin, "Amerikan askerleri, uranyumu ele geçirmek için İran'a ayak basacak mı?" sorusunu ise esprili bir dille yanıtladı. ABD ordusunun bunu kameralar önünde söylemeyeceğini belirterek, "Nasıl bir soru bu? Evet gideceğiz, yarın sabah 3'te gidiyoruz mu diyeyim?" ifadelerini kullandı.

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, İran'a yönelik saldırıların "başarıyla" devam ettiğini savundu. Trump'ın talimatına göre "Destansı Öfke Operasyonu" saldırılarına devam edeceklerini vurguladı.

Hegseth, İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Alireza Tangsiri'nin dün gece düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğüne değindi. Ancak saldırının detaylarına ilişkin bilgi vermedi.

Sizce İran, Trump'ın belirlediği süre içinde Hürmüz Boğazı'nı açmak için adım atar mı?
trump-iran-2440353.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri