ABD'li yetkililer, söz konusu hedeflerin İran ordusuna da hizmet vermesi gerekçesiyle saldırıların meşru olacağını iddia etti. Bu açıklama, bölgedeki gerilimin farklı bir boyuta taşındığını gösteriyor.
Öte yandan, İran Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Alireza Rahimi, ülkesindeki elektrik santralleri çevresinde insan zinciri oluşturulması için bir çağrı yaptı. Rahimi, bu etkinliğe çeşitli gençlik oluşumları, üniversiteliler, sanatçılar ve sporcuların katılacağını duyurdu.
Programın ana mesajının, ABD-İsrail'in İran'ın altyapısına yönelik saldırılarının savaş suçu teşkil ettiğine dikkat çekmek olduğunu vurgulayan İranlı yetkili, söz konusu etkinliğin bugün yerel saatle 14.00'te gerçekleşeceğini kaydetti.
Diğer bir gelişmede, ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray bahçesindeki bir etkinlikte basının sorularını yanıtladı. Trump, İran'ın anlaşmaya yönelik son cevabının kayda değer bir gelişme olduğunu belirterek, "Bana kalsa İran’daki petrolü elimizde tutmak isterdim çünkü orada, alınmaya hazır." dedi.
ABD Başkanı, "Ne yazık ki Amerikan halkı bizim eve dönmemizi istiyor. Bana kalsa, petrolü alırdım, elimde tutardım ve bolca para kazanırdım." şeklinde konuştu. Trump, İran'daki göstericilere bölgedeki Kürt gruplar aracılığıyla silah gönderdiklerini, ancak bu silahların yerine ulaşmadığını iddia etti.
"(İranlılara) Biraz silah gönderdik, bunların İran halkına ulaşması gerekiyordu. Ancak silahları ilettirdiğimiz kişiler silahları kendilerine sakladı." diyen Trump, bazı kişilere çok kızgın olduğunu ve bunun bedelini ağır ödeyeceklerini söyledi.
Trump ayrıca, İran'ın ABD'ye ait 2 F-15 savaş uçağını düşürmesini "şansa" bağladığını ifade etti. Kurtarılan pilotlardan birinin durumunun gizlendiğini belirten Başkan, "Birini açıklamadık çünkü eğer onu yakaladığımızı bilselerdi… İkisi de yaralandı ama durumları iyi." açıklamasını yaptı.
Cephedeki son duruma ilişkin olarak, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF)'nden yapılan açıklamaya göre, İran yaklaşık 12 saatlik aranın ardından İsrail’e yeni bir füze saldırısı düzenledi. Ülkenin güneyindeki Beerşaba şehri ve çevresinde sirenler çalarken, saldırının ilk belirlemelere göre yaralanmaya yol açmadığı bildirildi.
Bu saldırı, IDF’nin Tahran rejimine ait hedeflere yönelik yeni bir saldırı dalgasının tamamlandığını duyurmasının hemen ardından geldi. Aynı gün, İran'ın BM Daimi Temsilcisi İrevani, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e hitaben bir mektup gönderdi.
Mektupta, Trump’ın "savaş yanlısı açıklamalarına" tepki gösteren İrevani, bu tür ifadelerin doğrudan terörizmi teşvik anlamına geldiğini belirtti. Sivillerin ve sivil altyapının kasıtlı olarak hedef alınmasının savaş suçu teşkil ettiğini vurguladı.
Bu tür eylemlerin "açık bir devlet terörizmi" olduğunu dile getiren İrevani, Trump'ın açıklamalarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bu ihlallere sessiz kalınmasının BM ilkelerini zedeleyeceğini kaydetti. Trump ise bir önceki gün, İran'ın ateşkes teklifini kabul etmemesi durumunda enerji santralleri ve diğer kritik altyapılara yönelik kapsamlı saldırılar düzenleneceğini ifade etmişti.
Sizce taraflar arasındaki bu açıklamalar ve hamleler, bölgede daha geniş çaplı bir çatışmanın habercisi mi?