Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚀 Alüminyum Fiyatları Savaşla Rekor Kırıyor: Arz Krizine Dönüşüyor

📍ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının başlamasından bu yana petrol fiyatlarında görülen sert yükseliş, enflasyonist baskı endişelerini tetiklerken, emtia piyasalarında şiddetli dalgalanmalar yaşandı. Nakliyede yaşanan aksamalar ve artan arz endişeleri, geçtiğimiz ay alüminyum fiyatlarında öne çıkan sert yükselişlere yol açtı.

Küresel alüminyum üretiminin yaklaşık onda biri Basra Körfezi'nde yoğunlaşırken, Hürmüz Boğazı'nın kapanma riski ihracatı engelliyor. İran'ın füze ve insansız hava aracı saldırıları, bölgedeki üretim tesislerini uzun vadeli bir tehdit altına sokuyor.

Katar ve Bahreyn'deki alüminyum üreticileri üretimi durdurma kararı alırken, Orta Doğu'nun küresel üretimdeki kritik rolü nedeniyle bu yıl küresel alüminyum açığının artacağı öngörülüyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Emirates Global Aluminium'a (EGA) ait Et-Tavila tesisi, İran saldırılarında zarar gördü.

1,6 milyon ton kapasiteli Et-Tavila tesisi'nin uzun süre devre dışı kalabileceği tahmin ediliyor. Böyle bir senaryoda, tesisin 200 bin tonluk arz fazlasının, gelecek yıl yaklaşık 1,3 milyon tonluk bir açığa dönüşebileceği hesaplanıyor.

Katar'daki Qatalum tesisi, 3 Mart'tan bu yana kontrollü kısıntıyla çalışarak kapasitesini yüzde 60'a düşürdü. Küresel arzın yüzde 1'ini karşılayan bu tesisin haziran ayına kadar bu seviyede çalışmaya devam etmesi bekleniyor.

Bahreyn'deki Alba tesisi ise daha sert bir adım atarak, 14 Mart'ta toplam kapasitesinin yüzde 19'unu oluşturan 1-3 numaralı hatlarını kapattı. Küresel arzın yüzde 2'sini karşılayan bu hatların en erken haziran ayında açılabileceği öngörülüyor.

Alüminyum fiyatlarındaki artışta Orta Doğu dışındaki faktörler de etkili oldu. Mozambik'teki yaklaşık 560 bin ton kapasiteli Mozal izabe tesisi'nin bakıma alınması da küresel arz endişelerini daha da artırdı.

Londra Metal Borsası'nda alüminyumun ton başına fiyatı, savaş kaynaklı arz bozulmaları nedeniyle yüzde 10,4 artarak yaklaşık iki yılın en hızlı aylık yükselişini kaydetti. Şubat ayında 3 bin 140 dolar olan fiyat, mart ayında 3 bin 467 dolara çıktı.

Alüminyum fiyatları yılbaşına göre de yüzde 15,7 oranında yükseldi. Nisan 2024'te ise Londra Metal Borsası'nda alüminyumun ton fiyatı yüzde 10,9 artış gösterdi. Alüminyum, geçen ay 3 bin 546 dolarla Mart 2022'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Stratejisti Uraz Çay, Hürmüz Boğazı'nın kapanma riski nedeniyle Katar, Bahreyn ve BAE'nin toplam 6,2 milyon tonluk yıllık üretim ve ihracatının soru işaretleri taşıdığını belirtti. Çay, bu üç ülkenin ihracatının yüzde 80'inin Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleştiğini vurguladı.

Global pazarda savaş öncesi dönemde de alüminyum piyasasının sıkı olduğunu ifade eden Çay, arzın talebe yetiştiğini ancak talep fazlasının riskleri artırdığını kaydetti. Savaşla birlikte arz açığı risklerinin daha da arttığını dile getirdi.

Dünyanın en büyük alüminyum üreticisi Çin'de de üretim kotasının devam ettiğini belirten Çay, tüm bu değişkenler ışığında fiyatların 2022'den beri en yüksek seviyelere geldiğinin altını çizdi. Çay, Hürmüz Boğazı'nın gelecekteki durumunun alüminyum fiyatlarını belirlemeye devam edeceğini ifade etti.

Sizce alüminyum fiyatlarındaki bu rekor seviyeler, küresel üretim zincirlerini kalıcı olarak etkiler mi?
aluminyum-2451243.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri