Apple'ın, Samsung ve Huawei gibi rakiplerinin açtığı katlanabilir ekran pazarında fark yaratmak için "sıfır kırışıklık" (crease-less) ve maksimum dayanıklılığı hedeflediği uzun süredir konuşuluyor. Fakat bu vizyona ulaşmak için kullanılacak nihai malzemeler hala netlik kazanmış değil. Şirketin, cihazın gövdesi ve kritik menteşe yapısı için 3D baskı titanyum alaşımı ile likit metal (bulk metallic glass) arasında kararsız kaldığı ifade ediliyor.
Titanyum alaşımı, inanılmaz bir hafiflik ve çelikten daha yüksek bir mukavemet sunarken; likit metalin esneklik ve aşınma direnci konusundaki avantajları Apple mühendislerinin kafasını karıştırıyor. Her iki malzemenin de işlenmesinin son derece zor ve maliyetli olması, seri üretim hattına geçişin önündeki en büyük teknik engellerden biri olarak öne çıkıyor.
Apple ile tedarikçileri arasındaki gerilim sadece teknik değil, aynı zamanda finansal bir boyuta da sahip. Apple, katlanabilir iPhone'un başlangıç fiyatını 2.000 dolar civarında tutabilmek için bileşen maliyetlerini aşağı çekmeye çalışıyor. Ancak Ultra-İnce Cam (UTG) ekran paneli, özel tasarım menteşe sistemleri ve muhtemel A20 Pro işlemci gibi bileşenlerin yüksek fiyatları, bu hedefi oldukça zorluyor.
Söylentilere göre, bazı ana bileşen tedarikçileri ile henüz nihai fiyat konusunda anlaşmaya varılamadı. Apple'ın maliyetleri düşürme baskısına karşılık, tedarikçilerin karmaşık ve pahalı üretim süreçleri nedeniyle geri adım atmak istemediği belirtiliyor. Bu pazarlık süreci, cihazın nihai tasarımını olduğu kadar, piyasaya sürülüş tarihini de doğrudan etkileyebilecek bir kilitlenme yaratıyor.
Üretim hattındaki bu tıkanıklığa rağmen, iPhone Fold'un teknik spekülasyonları netleşmeye devam ediyor. Sektör sızıntıları ve analist raporları, bizi oldukça iddialı bir donanım paketinin beklediğini gösteriyor: 8.3 inç büyüklüğünde bir ana OLED ekran, katlandığında kullanılacak 6.5 inçlik bir dış ekran ve katlanabilir forma özel optimize edilmiş bir iPadOS türevi yazılım deneyimi.
Normal şartlarda iPhone 18 Pro serisi ile birlikte 2026 Eylül ayında tanıtılması beklenen bu devrimsel cihaz için takvimde kaymalar yaşanması artık çok daha güçlü bir ihtimal. Bazı sektör analistleri, Apple'ın kendi belirlediği yüksek kalite standartlarından ödün vermemek adına lansmanı 2026 Aralık ayına, hatta 2027'nin ilk çeyreğine erteleyebileceğini öngörüyor. Eğer malzeme ve maliyet krizi çözülemezse, Apple'ın ilk katlanabilir telefonu bir kez daha "gelecek seneye" kalabilir.
Sizce Apple, rakiplerin çoktan girdiği bu pazara yetişmek için kaliteden ödün verir mi, yoksa mükemmel ürün için beklemeye devam mı eder?