İki ülke arasındaki sosyal iş birliğinin önemine vurgu yapan Bakan Göktaş, Türkiye'nin bu alandaki devlet tecrübesini uluslararası arenaya taşıma niyetini dile getirdi. Göktaş, "Türkiye olarak aile politikaları, çocukların korunması, kadınların güçlendirilmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadele başta olmak üzere sosyal hizmetler alanındaki tüm tecrübemizi Senegal ile paylaşmaya hazırız" ifadelerini kullandı. Bakan Göktaş'ın Dakar'daki ilk durağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen Afrika Kültür Evi Projesi çalışmalarının yapıldığı Dakar El Sanatları Eğitim Merkezi oldu. Bu ziyaretin ardından Göktaş, yine Emine Erdoğan tarafından 2020 yılında açılışı yapılan Ginddi Barınmaya Muhtaç Çocukları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne geçti. Merkezde bulunan çocuklarla bir araya gelen ve onlarla yakından ilgilenen Bakan Göktaş, merkezin fiziki şartlarının iyileştirilmesi ve çocukların rehabilitasyon süreçleri hakkında yetkililerden detaylı bilgi aldı. Dakar El Sanatları Eğitim Merkezi'ndeki faaliyetleri de yerinde inceleyen Göktaş, burada eğitim alan kadınların yerel ekonomiye katkı sağladığını ve yeni becerilerle güçlendiklerini görmekten memnuniyet duyduğunu belirtti. Merkezdeki eğitimin ulaştığı noktayı rakamlarla değerlendiren Bakan Göktaş, "Bugün merkezde 508 öğrencinin eğitim görüyor olması, projenin başarısını ortaya koymaktadır. Başta merkezin yöneticisi olmak üzere emeği geçen herkese, ayrıca Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)'ya katkılarından dolayı teşekkür ederim" dedi. Senegal ile tesis edilen iş birliğinin Türkiye için ayrı bir önem taşıdığını vurgulayan Bakan Göktaş, "Afrika kıtası ülkemiz açısından stratejik bir ortaktır. Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı vesilesiyle burada bulunmamızın temel amacı, ekonomik ilişkilerimizi ve yatırım alanındaki iş birliğimizi ileriye taşımanın yollarını değerlendirmektir" şeklinde konuştu. Göktaş, bu doğrultuda Türkiye'den gelen yatırımcıların katılımıyla bir iş forumu düzenleneceğini ve ardından Senegal Dışişleri Bakanı'nın eş başkanlığında Karma Ekonomi Komisyon toplantısı gerçekleştirileceğini ifade etti. Türkiye ve Senegal arasındaki sürecin her iki ülkenin cumhurbaşkanlarının ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda ilerlediğini aktaran Göktaş, geçmiş adımları hatırlattı. "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Senegal'e büyük önem atfetmektedir. Kendisi Senegal'e birden fazla ziyaret gerçekleştirmiş olup, son ziyaret 2022 yılında yapılmıştır. 2022 yılında gerçekleştirilen son Karma Komisyon toplantısının ardından bugün bu süreci yeniden canlandırmaktan memnuniyet duyuyoruz" diyen Bakan Göktaş, ziyaret ettiği merkezin sunduğu mesleki eğitim alanları itibarıyla stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Dikiş-nakış, seramik ve deri işçiliği gibi alanlarda verilen eğitimlerin kadınların istihdamını artırdığını paylaşan Göktaş, TİKA aracılığıyla yürütülen projeler kapsamında eğitim materyallerinin ve bazı üretim süreçlerinin Türkiye'den sağlandığını hatırlattı. Mesleki eğitim alanındaki iş birliğinin yalnızca ekonomik bir ortaklıkla sınırlı olmadığını, çok yönlü bir ortaklık olduğunu vurguladı. Senegal'deki temasları kapsamında Ginddi Çocuk Rehabilitasyon Merkezi'ni de ziyaret eden Bakan Göktaş, Senegal Aile ve Dayanışma Bakanı Maimouna Dieye ile olan yakın iş birliğine dikkat çekti. Dieye'nin Türkiye'de düzenlenen Uluslararası Aile Forumu'na katıldığını ve verimli temaslarda bulunduklarını belirten Göktaş, sözlerini tamamladı. "Türkiye olarak aile politikaları, çocuk koruma, kadının güçlendirilmesi ve şiddetle mücadele başta olmak üzere sosyal hizmetler alanındaki tüm tecrübemizi Senegal ile paylaşmaya hazırız. Kazan-kazan ilkesi ve iyi uygulama paylaşımı temelinde iş birliğimizi sürdürmeye ve ilişkileri daha da ileriye taşımaya kararlıyız" ifadelerini kullandı. Sizce uluslararası sosyal hizmet iş birlikleri, ülkelerin kalkınmasında ne kadar etkili bir rol oynar? |
|