Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bedenin istekleri ile aklının istekleri çatışırsa, hangisi seni temsil eder?

baywick9

Üye
Şu anı düşün: Gece geç saatte, buzdolabının önündesin. Bir parça çikolatalı pasta seni çağırıyor 🍰. `Bedenin` net bir mesaj veriyor: "Al, ye, tadını çıkar!" Ama tam o sıra, `aklın` bir sesi duyuluyor: "Yarın erken kalkacaksın, şeker seni rahatsız eder, zaten diyettin." İşte o küçük, günlük savaş alanı... Peki, o pastayı alıp yiyen *sen* misin? Yoksa "Hayır, yapma" diyen mi? Hangisi gerçek sen? Bu soru, felsefenin en kadim ve kişisel labirentlerinden birinin girişi aslında.

🏛️ İki Atın Çektiği Araba: Platon'un Ruh Modeli

Antik Yunan'da `Platon`, ruhu üç parçaya ayırarak bu iç savaşı haritalandırdı. Ona göre ruhumuz, `akıl (logistikon)`, `irade/thymos (ruhun öfke ve onur kısmı)` ve `iştah (epithymetikon)` olmak üzere bir arabaymış gibiydi. Akıl, arabayı süren `sürücü`ydü. İrade, soylu ve itaatkâr bir at; iştah veya bedensel arzular ise sürekli çimenlere, yollara sapmak isteyen `asi ve dizginlenmesi zor bir attı`. Sürücünün (aklın) görevi, bu iki atı uyum içinde sürmekti. Platon için `seni asıl temsil eden, arabayı yöneten sürücü, yani aklındır.` Beden ve arzular, sadece senin değil, geçici ve aldatıcı bir mağarada yaşadığın araçlarındır. Gerçek "ben", saf akılda, idealarda yaşar.

"İnsan ruhu, bir çift kanatlı araba ve sürücüsü gibidir." - Platon

🏛️ "Düşünüyorum, Öyleyse Varım": Aklın Zaferi

Platon'dan yüzyıllar sonra, `Descartes` şüpheyi bir yöntem haline getirdi. Her şeyden şüphe edebilirdi: Dış dünyanın, bedeninin hatta duyularının gerçekliğinden. Ama şüphe eden bir `düşünen şey` olarak varlığından asla şüphe edemezdi. Buradan o meşhur sözü doğdu. Descartes için de `sen, özün, düşünen zihnindir.` Beden, sadece zihnin içinde yaşadığı, etkileşime geçtiği bir makinedir. Bu "`düalizm`" (zihin-beden ikiliği), Batı düşüncesini uzun süre etkiledi. Peki ya beden sadece bir makineyse, onun istekleri nasıl "biz" olabilir ki?

⚖️ Bütünün Parçaları: Bedenin Felsefeye İsyanı

Ancak her teze bir antitez doğar 🧠. `Friedrich Nietzsche` gibi düşünürler, bu akıl merkezli, bedeni küçümseyen bakışa isyan etti. Ona göre, "`Ben`" dediğimiz şey, bedenimizin ve onun içgüdülerinin ta kendisiydi. Akıl, sadece bu derin, güçlü yaşam enerjisinin (`Will to Power`) üzerine inşa ettiği bir `sofistike aracıydı`. Bedenin istekleri bastırıldığında, insan hasta ve güçsüz düşerdi. Hatta `Spinoza` için zihin ve beden, aynı cevherin (`Tanrı/Doğa`) iki farklı `özelliğiydi`. Biri diğerinden üstün değildi; ikisi de "sen"din.

"Beden, büyük bir akıldır." - Friedrich Nietzsche

Peki ya modern nörobilim? 🧠 Beynimizde "karar verme" dediğimiz süreç, limbik sistem (duygu, arzu) ve prefrontal korteks (mantık, planlama) arasındaki karmaşık bir elektro-kimyasal dans. `Belki de "sen", ne sadece attır, ne de sadece sürücü. "Sen", bu iki gücün sürekli müzakere halinde olduğu, dinamik ve bir bütün olan o danstır.` O pastayı yememeye karar verdiğinde, bu sadece aklının zaferi değil, aklının, bedeninin uzun vadeli sağlık arzusuyla (ki bu da bir beden isteğidir!) ittifak kurmasıdır.

İşin düşündürücü yanı şu: Bedenin isteklerini (açlık, uyku, sevgi) tamamen yok saysan, insanlığından çıkarsın. Aklının isteklerini (erdem, anlam, gelecek planı) tamamen görmezden gelsen, hayvan olursun. Belki de insan olmanın özü, bu `iki sesin diyaloğunda`, çatışmasında ve bazen de uzlaşmasında yatıyordur.

**Sana soruyorum: Gece yarısı buzdolabının önünde verdiğin o kararda, "Ben buyum" dediğin an, hangi tarafın galip geldiği an mı? Yoksa ikisini de dinleyip bir yol çizdiğin o müzakere sürecinin kendisi mi?**

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri