Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ben dediğin şey, sürekli değişen bir hikayeden ibaret mi?

baywick9

Üye
Sabah uyandığında, dün akşamki kararlarına şaşırdığın olmadı mı? 🫣 Beş yıl önce tutkuyla inandığın bir fikrin, bugün sana yabancı gelmesi? İşte o anlarda, kendi içimizdeki bu kaygan zeminde, en temel sorulardan biriyle burun buruna geliyoruz: **"Ben" dediğimiz bu şey, sabit bir varlık mı, yoksa sürekli yeniden yazdığımız bir hikayeden mi ibaret?** Gelin, bu labirentte biraz dolaşalım.

🏛️ Değişmeyen Öz: Antik Bir İnancın Kökleri

Felsefe tarihi boyunca, insanın değişmeyen bir öze sahip olduğu fikri güçlü bir akımdı. Platon, gerçek "ben"in, bedenin ötesindeki ruhta (*psyche*) ve onun ölümsüz, idealar dünyasına ait olduğunu savundu. Daha sonra Descartes, o meşhur sözüyle bu fikri modern çağa taşıdı:
"Düşünüyorum, öyleyse varım."
Burada "düşünen şey" (*res cogitans*), şüphe götürmez, sabit bir öz olarak karşımıza çıkar. Beden değişse, duygular geçse de, bu "düşünen ben" aynı kalır. 🧘‍♂️ Peki ya bu, sadece dilin ve düşüncenin bize oynadığı bir numera mı?

🏛️ Akış Halindeki Ben: Nehir Metaforu ve Parçalı Gerçeklik

Diğer tarafta ise, "ben"in sabit olmadığını, sürekli bir oluş halinde olduğunu savunanlar var. Antik Yunan filozofu Herakleitos, "Aynı nehirde iki kez yıkanılmaz" derken aslında her şeyin değişim içinde olduğunu söylüyordu. Peki ya biz de o nehirin kendisiysek? David Hume, deneyimlerimizin sadece bir demet algıdan (*bundle of perceptions*) ibaret olduğunu iddia etti. Ona göre, sabit bir "ben" yoktu; sadece ardı ardına gelen izlenimler ve fikirler vardı. Zihnimiz, bu parçaları birbirine bağlayan bir yapıştırıcı gibi çalışıyordu. 🌀

Modern psikoloji ve nörobilim de bu ikinci görüşü destekler gibi. Anılarımız her hatırlandığında yeniden yazılır, kişiliğimiz zamanla evrilir, hatta beynimizdeki nöronal bağlantılar sürekli değişir. Peki o zaman, çocukluk fotoğrafına bakıp "İşte ben buyum" dediğimizde, kimi gösteriyoruz?

🏛️ Hikaye Anlatıcısı Olarak Ben: Kimliğin İnşası

İşte tam bu noktada, belki de en ikna edici açıklama geliyor: **Anlatısal Benlik Kuramı**. Buna göre "ben", geçmişi, şimdiyi ve geleceği tutarlı bir hikayede birleştiren bir anlatıcıdan ibarettir. 🎭 Beynimiz, dağınık anıları, duyguları ve deneyimleri alır ve onlardan "Benim Hikayem" adlı bir roman örer. Bu roman sürekli güncellenir, bazı bölümler sansürlenir, bazıları abartılır.
Bu hikaye o kadar gerçek ki, onun sayesinde toplum içinde işlev görebiliyor, kararlar alabiliyor ve "kim olduğumuzu" söyleyebiliyoruz. Ama aynı zamanda o kadar kurgusal ki, her an yeniden yazılabiliyor.

Peki bu bir aldatmaca mı? Hayır. Belki de insan olmanın özü bu: Kendi varoluşunu anlamlandırmak için bir hikaye inşa etmek. ⚖️ Sabit bir taş heykel olmaktansa, canlı, nefes alan, büyüyen bir hikaye olmak...

Sorum şu: Eğer "ben" bir hikayeyse, bu hikayenin yazarı gerçekten biz miyiz, yoksa kültürün, dilin ve bilinçdışının elinde bir kalem gibi mi oynuyoruz? ✍️ Sizce, sizi siz yapan şey, değişmeyen bir çekirdek mi, yoksa şu ana kadar yazdığınız ve yazmaya devam ettiğiniz hikayenin ta kendisi mi?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri