Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

📍BM: İsrail'in Saldırıları Sonucu Lübnan'da 1 Milyon Kişi Yerinden Edildi

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, İsrail'in saldırıları nedeniyle Lübnan'da yaşanan insani krize dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında konuşan IOM Lübnan Misyon Şefi Luciano, Lübnan halkının yeni bir savaşın yükünü omuzladığını ifade etti.

Luciano, "Sadece birkaç gün içinde yaklaşık 1 milyon kişi yerinden edildi." dedi. Ayrıca, çatışmaların tırmanmasından bu yana yaklaşık 700 kişinin hayatını kaybettiğini ve 1700'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

Sivillerin korunması gerekliliğine işaret eden Luciano, insanların güvenli şekilde bulundukları yerden ayrılabilmeleri ve yerleştikleri her yerde insani yardım alabilmeleri gerektiğini vurguladı.

İnsani yardım çalışanlarının yardım faaliyetlerine engelsiz erişiminin sağlanması gerektiğini belirten Luciano, yardıma ihtiyaç duyan kişiler için Lübnan hükümeti ve ortaklarıyla çalıştıklarını aktardı.

Luciano, 11 Mart itibarıyla hükümet platformunda 822 bin 600 kişinin "yerinden edilmiş" olarak kayıt yaptırdığını kaydetti. Bu kişilerden 128 bin 200'ünün ise hükümet tarafından koordine edilen toplu barınaklarda kaldığını dile getirdi.

Gelecek 3 ay için 19 milyon dolar tutarında acil yardım çağrısı başlattıklarına değinen Luciano, insani ihtiyaçların çok hızlı bir şekilde arttığına da dikkati çekti.

IOM Sözcüsü Zoe Brennan ise Lübnan ve İran'daki çatışmaların artması nedeniyle Orta Doğu'nun hızla kötüleşen bir insani krizle karşı karşıya olduğunu belirtti. Brennan, bu durumun yaygın yerinden edilmelere, sivil kayıplara ve günlük yaşamda ciddi aksamalara yol açtığını ifade etti.

Brennan, İran'da binlerce ailenin hasar görmüş kentsel alanlardan kaçtığını söyleyerek, bunun insani yardım hizmetleri üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunun altını çizdi.

"Göçmenler ve diğer savunmasız gruplar, genellikle resmi yardım sistemlerinin dışında kaldı." diyen Brennan, bu insanların artan risklerle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Arka planda, İsrail ordusundan 2 Mart'ta yapılan açıklamada, Lübnan'dan füze atıldığının tespit edilmesinin ardından ülkenin kuzeyinde sirenlerin devreye girdiği belirtilmişti.

Daha sonra Lübnan geneline hava saldırıları başlattığını duyuran ve başkent Beyrut'u hedef alan İsrail ordusu, havadan ve denizden yoğun saldırılar düzenlediği Lübnan'da kara işgalini genişletme kararı almıştı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, 12 Mart'ta yaptığı açıklamada, İsrail'in 2 Mart'tan bu yana Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 687 kişinin hayatını kaybettiğini, 1774 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Sizce uluslararası toplum, bu hızla derinleşen insani krize müdahale etmek için yeterli adımları atıyor mu?
dahiye-beyrut-lubnan-2444867.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri