Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Cloudflare Hesabınıza Alan Adı Ekleyerek DNS Yönetimine Başlama ve Nameserver'ları Değiştirme

websterx

Üye
Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere Cloudflare hesabınıza bir alan adı (domain) nasıl ekleyeceğinizi, DNS yönetimine nasıl başlayacağınızı ve en kritik adım olan nameserver'ları nasıl değiştireceğinizi adım adım anlatacağım. Bu işlem, sitenizi Cloudflare'in güçlü güvenlik ve performans ağına bağlamanın ilk ve en önemli adımıdır. Ben de kendi sunucularımda bu yöntemi kullanıyorum, hadi başlayalım.

🔍 Cloudflare'e Giriş ve Alan Adı Ekleme

Öncelikle Cloudflare hesabınıza giriş yapın. Ana panelde karşınıza çıkan "Websitesi Ekle" (Add a Site) butonuna tıklayın.

Açılan kutucuğa, www. kısmını yazmadan, sadece ana alan adınızı girin. Örneğin: bingunluk.com Cloudflare, alan adınızı tarayıp mevcut DNS kayıtlarınızı otomatik olarak getirecektir. Bu aşamada "Planınızı Seçin" ekranı gelecek. Ücretsiz "Free" plan bizim ihtiyaçlarımız için gayet yeterli. Devam edin.

📋 DNS Kayıtlarını Kontrol Etme

Bir sonraki ekranda, Cloudflare'in alan adınız için bulduğu DNS kayıtlarının bir listesini göreceksiniz. Burada çok önemli bir nokta var: Mutlaka bu listeyi kontrol edin!

Özellikle A kaydı (sunucu IP'nizi gösterir) ve MX kayıtları (e-posta sunucuları) doğru gelmiş mi, bir kez gözden geçirin. Eksik bir kaydınız varsa, bu ekranda manuel olarak ekleyebilirsiniz. Benim tavsiyem, bu listeyi eski DNS panelinizle karşılaştırmanız. Her şey tamamsa "Devam" diyebilirsiniz.

⚙️ Nameserver'ları Değiştirme (En Kritik Adım)

İşte can alıcı noktaya geldik. Cloudflare, size kendine ait iki adet nameserver adresi verecek. Genellikle şu şekildedir:
Kod:
lara.ns.cloudflare.com
damian.ns.cloudflare.com

Bu nameserver'lar sizin için özeldir, her kullanıcıda farklılık gösterebilir. Lütfen size verilenleri kullanın.

Şimdi, alan adınızı satın aldığınız firmanın (GoDaddy, Namecheap, vs.) yönetim paneline gidin. Alan adınızın "DNS Yönetimi" veya "Nameserver Ayarları" bölümünü bulun. Buradaki mevcut nameserver adreslerini (genelde ns1.alanadi.com, ns2.alanadi.com gibi) silin ve Cloudflare'den size verilen iki adresi girin.

Bu değişikliğin global DNS sisteminde yayılması (propagasyon) 24-48 saat sürebilir. Bu süre zarfında sitenize erişimde kesintiler olabilir, panik yapmayın. Değişikliği yaptıktan sonra Cloudflare panelindeki "Nameserver'ları kontrol et" butonuna basın ve onay bekleyin.

⚠️ Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Sorun Giderme

E-posta Kayıtları (MX): Cloudflare, MX kayıtlarınızı proxy'lemeyi desteklemez. Bu kayıtların yanındaki bulut simgesi turuncu (yalnızca DNS)[/COLOR] olmalıdır. Aksi takdirde e-postalarınız çalışmaz.
Propagasyon Süreci: Nameserver değişikliği sonrası, bazı bölgelerde site hemen açılırken bazılarında açılmayabilir. Bu normaldir. İlerlemesini
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
gibi bir araçla takip edebilirsiniz.
Sunucu IP Adresi Güvenliği: Cloudflare aktif olduğunda, ziyaretçiler artık doğrudan sunucu IP'nize değil, Cloudflare'in IP'lerine bağlanır. Bu, /etc/nginx/nginx.conf veya güvenlik duvarı kurallarınızda Cloudflare IP aralıklarını whitelist'e almanız gerektiği anlamına gelir. Aksi halde trafiği engelleyebilirsiniz.

🎉 Sonuç ve Cloudflare Ayarları

Nameserver değişikliği tamamlanıp Cloudflare onay verdikten sonra, artık tüm trafiğiniz Cloudflare üzerinden geçecek. Paneldeki "Speed", "Caching" ve "Security" sekmesinden sitenizin performansını ve güvenliğini inanılmaz derecede artıracak ayarları yapılandırabilirsiniz.

İlk yapmanızı tavsiye ettiğim şey, SSL/TLS sekmesinden "Full (strict)" moduna geçmek ve otomatik HTTPS yönlendirmesini açmaktır.

Umarım bu rehber faydalı olmuştur. Siz Cloudflare'e geçişi nasıl yapıyorsunuz? Yaşadığınız ilginç sorunlar oldu mu? Aşağıdaki yorumlarda tecrübelerinizi paylaşın, sorularınızı bekliyorum. Herkese sorunsuz yönetimler!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri