Kur'an-ı Kerim'de doğrudan emredilen ve üzerinde özellikle durulan bir ibadet olan Cuma namazı, "Cuma" suresinde müminlere, namaza çağrıldıklarında işlerini bırakıp Allah'ı anmaları ve namaza koşmaları emredilir. Bu, onun İslam'daki merkezi konumunu gösterir.
Cuma günü, İslam dünyası için haftanın en müstesna günü kabul edilir ve Cuma namazı da bu günün en önemli ibadetlerindendir. Bu ibadet, müminler için sadece bir farzı yerine getirmenin ötesinde, toplumsal bir buluşma, kardeşlik, dayanışma ve manevi yenilenme anlamı taşır.
Diyanet kaynaklarına göre, Cuma namazı toplamda 10 rekattır. Namazın farzı iki rekattır. Bunun yanında, farzdan önce dört rekat, farzdan sonra dört rekat olmak üzere sekiz rekat da sünneti bulunmaktadır. İmam Ebû Yûsuf’a göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet, toplam altı rekattır.
Namaz kılışına gelince; öğle ezanı okununca, ilk olarak dört rekat "Cuma namazının ilk sünneti" kılınır. Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Namaza "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının ilk sünnetini kılmaya" şeklinde niyet edilerek başlanır.
Ardından, cami içinde ikinci ezan okunur ve imam hutbe okumak için minbere çıkar. Hutbe okunurken cemaatin namaz kılması veya konuşması mekruh kabul edilir. Hutbe bittikten sonra müezzin kamet getirir.
Sonrasında, cemaat ile birlikte iki rekat "Cuma namazının farzı" kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzı gibi kılınır ve niyet "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde edilir. Bu esnada imamı dinlemek ve ona uymak esastır.
Farz namazının ardından dört rekat "Cuma namazının son sünneti" kılınır. Niyet "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya" şeklindedir ve bu namaz da ilk sünnet gibi eda edilir.
Son sünnetin peşinden, "Zuhr-i Ahir" namazı kılınır. "Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına" diye niyet edilerek kılınan bu dört rekatlık namaz, o günkü Cuma namazının şartlarında bir eksiklik olması ihtimaline karşı bir tedbirdir.
En son olarak da iki rekat "vaktin sünneti" kılınır. "Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine" diye niyet edilir. Tüm bu namazların ardından Âyet-el Kürsi ve tesbihat okunup dua edilerek ibadet tamamlanır.
Cuma namazının önemli şartlarından biri, cemaatle kılınmasıdır. Yeterli sayıda cemaatin bulunması, namazın sahih olması için gereklidir. Ayrıca, Cuma namazı öğle vaktinde kılındığı için, o gün ayrıca öğle namazı kılınmaz.
Cuma namazı, şehir veya büyük kasaba gibi yerleşim yerlerinde ikamet eden, yolcu olmayan, sağlıklı erkek Müslümanlara farzdır. Bu ibadet, haftalık bir toplumsal kaynaşma ve birlik beraberlik vesilesi olarak da büyük önem taşımaktadır.
Siz Cuma namazlarını hangi camide kılmayı tercih ediyorsunuz?