Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

📍Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Mustafa Başkara ve SETA araştırmacısı Dr. Tunç Demirtaş, Türkiye ile Somali arasındaki işbir...

Dr. Mustafa Başkara, iki ülke ilişkilerinin son yıllarda önemli ölçüde geliştiğini belirterek, bu sürecin milat noktasının 2011 yılına dayandığını vurguladı. Başkara, o yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali'ye uzattığı yardım elinin ve sonrasında atılan büyük adımların dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Sondaj faaliyetlerinin her iki ülke için de bir ilk olduğuna dikkat çeken Başkara, "Somali bakımından ilk defa denizlerinde bir sondaj çalışması yapılıyor" dedi. Aynı şekilde, Türkiye bakımından da ilk defa yurt dışında bir sondaj çalışması gerçekleştirildiğini ve her iki taraf için de tarihi bir ana şahitlik edildiğini sözlerine ekledi.

İşbirliğinin yalnızca enerji alanıyla sınırlı olmadığını vurgulayan Başkara, geçtiğimiz günlerde ilk kez Türk sahipli bir geminin Somali bayrağını dalgalandırmaya başladığını hatırlattı. Ayrıca, Somali devleti ile Türkiye'den Oyak şirketi arasında bir anlaşma imzalandığını ve deniz kaynaklarından ortak fayda sağlanacağını belirtti.

Dr. Mustafa Başkara, Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi olarak süreci yakından takip ettiklerini dile getirdi. Çok yakın zamanda hem Somali vatandaşları hem de Türk devleti için müjdeli haberler alınacağı umudunu ifade etti.

SETA araştırmacısı Dr. Tunç Demirtaş ise sürecin sadece enerji boyutuyla değil, aynı zamanda devlet kapasitesi ve egemenlik açısından da kritik önem taşıdığını vurguladı. Demirtaş, Somali'deki devlet kapasitesindeki gelişmeyle birlikte bu sürecin doğrudan egemenlikle ilgili olduğunu, çünkü faaliyetlerin tamamen Somali devletinin egemenliği altında yürütüldüğünü kaydetti.

"Çağrı Bey sadece kendi gelmedi, umudu da beraberinde getirdi" diyen Demirtaş, projenin Somali açısından sembolik bir anlam da taşıdığını ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihsel köklerine de değinen Demirtaş, 15. yüzyılın sonlarına dayanan bağların şu anda daha da güçlenecek bir ortaklığa dönüştüğünü belirtti.

Türkiye'nin derin deniz sondaj gemisi "Çağrı Bey", dün Somali'nin başkenti Mogadişu'da düzenlenen karşılama töreninin ardından ilk faaliyetini gerçekleştireceği Curad-1 kuyusuna uğurlandı. Törene her iki ülkeden üst düzey yetkililer katıldı.

Türkiye ile Somali arasındaki çok boyutlu işbirliği, 2011 yılından bu yana güvenlik, askeri eğitim, ekonomi, sağlık, eğitim ve altyapı gibi geniş bir alanda gelişmeye devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Mogadişu’da kurulan TÜRKSOM Askeri Eğitim Üssü aracılığıyla Somali ordusuna eğitim veriliyor. Ayrıca, savunma, deniz güvenliği, enerji arama ve kalkınma yardımları alanlarındaki projeler de ülkenin istikrarına önemli katkı sağlıyor.

Türkiye'nin Somali'deki bu kapsamlı varlığının bölgesel dengeye etkileri sizce neler olabilir?
cagi-bey-2452859.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri