Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dışarıda yemek yerken sosları ayrı istemek ne kadar kalori kurtarır? Hesapladım!

LeylaninArsivi

İnsanlarla tartışmayı pek sevmem
Okur Üye
Üye
Merhaba arkadaşlar! Geçenlerde iş gereği sürekli dışarıda yemek yemek zorunda kaldım ve formumu korumak için çırpınıyordum. Salata bile yesem, üzerine gelen o bol soslu, cazip görünen soslar beni hep tedirgin etti. "Acaba ne kadar fark eder ki?" diye düşünüp, biraz araştırma ve kendi gözlemlerimle küçük bir hesaplama yapmaya karar verdim. Sonuçlar beni gerçekten şaşırttı!

⚠️ Dışarıdaki Görünmez Kalori Bombası: Soslar

Restoranlardaki sosların lezzetli olmasının bir sırrı var: yağ, şeker ve krema. Bir kase Cesar Salata sosu veya o mis gibi sarımsaklı yoğurt sos, masum görünebilir. Ancak hazır sosların çoğu, bir yemek kaşığında bile 50-100 kalori arasında enerji barındırabiliyor. Üstelik restoranlar cömert davranmayı sever, genelde salatanın üzerine bol bol gezdirirler.

🧮 Kendi Mini Deneyim ve Hesaplamalarım

En sevdiğim ızgara tavuklu salatayı örnek aldım. Normalde soslu halini sipariş ettiğimde, sos salatanın her yerine işlemiş oluyor. Sosu ayrı istediğimde ise, yanında gelen ufak kasedeki sos miktarını ölçmeye çalıştım. Yaklaşık 3 yemek kaşığı kadar geliyordu.

Araştırmalarıma göre:
3 yemek kaşığı hazır ranch sos: ~220-280 kalori
3 yemek kaşığı ballı hardal sos: ~180-240 kalori
3 yemek kaşığı zeytinyağlı limon sos (ev yapımına yakın): ~120-150 kalori

Yani, sadece sosu ayrı istemek ve daha az kullanarak (ben 1 kaşık kullanmayı tercih ediyorum artık), tek bir öğünde en az 100-200 kaloriden kurtulmak mümkün. Bu, haftada birkaç dışarı yemeğinde ciddi bir fark yaratıyor.

💡 Uyguladığım Pratik Taktikler

1. Siparişi verirken net ol: "Sosları lütfen ayrı getirebilir misiniz?" demeyi alışkanlık haline getirdim. Hiçbir garson bunu garipsemiyor.
2. Çatal-bıçak taktiği: Sosu ayrı geldiğinde, çatalımı önce sosa sonra salataya batırıyorum. Lezzeti alıyorum ama her lokmam sos içinde yıkanmıyor.
3. Alternatif arayışı: Bazen sadece zeytinyağı ve limon istiyorum. Hatta çantamda ufak bir şişede elma sirkesi taşıdığım bile oldu!

🎯 Sonuç ve Hissettiklerim

Bu küçük değişiklik, kalori kontrolü konusunda bana inanılmaz bir kontrol hissi verdi. Yemeğin keyfini çıkarmama engel olmuyor, aksine daha bilinçli bir tercih yapmış olmanın verdiği huzur ile yiyorum. Tabii ki ara sıra kaçamak yapıp o soslara gömülüyorum, ama bu artık bir istisna oluyor, kural değil.

Siz de dışarıda yemek yerken böyle küçük tüyolar uyguluyor musunuz? Sosları ayrı istemek sizin için de işe yaradı mı, yoksa "O sos olmazsa yemeğin tadı çıkmaz" diyenlerden misiniz? Deneyimlerinizi merakla bekliyorum!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri