Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dışarıdan Onay Beklemekten Yoruldum, İçsel Referansımı Güçlendirme Yolculuğum

baywick9

Üye
Merhaba arkadaşlar, uzun zamandır forumda diyet ve spor konularında yazıyorum ama bugün biraz daha derin bir konuya, ruh halime değinmek istiyorum. Sürekli "iyi görünüyor muyum?", "doğru mu yapıyorum?" diye etrafımdakilerin onayını beklemekten gerçekten çok yoruldum. Instagram'da paylaştığım sağlıklı tabağımın beğeni alamayınca moralim bozuluyordu ya da spor salonunda birinin bakışı "acaba formum kötü mü?" diye düşündürüyordu. Bu kısır döngüden çıkmam gerektiğini fark ettim ve içsel referansımı güçlendirmek için bir yolculuğa çıktım. Siz de benzer şeyler hissediyor musunuz?

🧠 Farkındalık: Tetikleyicilerimi Tanımak

İlk adım olarak, ne zaman dış onaya ihtiyaç duyduğumu gözlemlemeye başladım. Mesela, intermittent fasting yaparken ailem "kendine eziyet ediyorsun" dediğinde hemen savunmaya geçip kendimi kanıtlama ihtiyacı hissediyordum. Ya da yeni denediğim bir yoga videosundan sonra hemen internette "doğru mu yapıyorum?" diye aratıyordum. Bu anları bir kenara not ettim. Fark ettim ki, en çok kendimden emin olmadığım konularda dışarıya daha fazla bakıyormuşum.

🌱 Küçük Adımlar: Kendi Kararlarımı Vermek

Sonra, minik minik, sadece kendim için kararlar almaya başladım. Mesela, diyetisyenin verdiği listede sevmediğim bir sebzeyi, besin değeri benzer başka bir şeyle değiştirdim ve kimseye sormadım. Spor programımda, keyif almadığım bir hareketi, bana daha iyi gelen bir varyasyonla değiştirdim. İlk başta "acaba yanlış mı?" hissi çok güçlüydü ama bedenimin verdiği tepkiyi dinledikçe (daha az sızı, daha çok enerji) bu kararımın doğruluğuna olan inancım arttı. Bu, kendi bedenime güvenmek için atılmış küçük ama çok değerli bir adımdı.

📓 Günlük: "Ben Bunu Neden Yapıyorum?" Sorusu

Her akşam 5 dakika ayırıp, o gün yaptığım sağlıklı seçimleri ve nedenlerini yazdım. "Bugün 2 litre su içtim, çünkü cildim daha canlı görünsün diye DEĞIL, kendimi dinç hissetmek için." veya "Bu öğünde salata yedim, çünkü Instagram'da paylaşmak için DEĞIL, midemin hafiflemesini istediğim için." Bu basit cümleler, yaptığım her şeyin amacını bana hatırlattı ve dış motivasyon kaynaklarından içsel olanlara doğru bir köprü kurdu.

🚫 Dijital Detoks: Kıyaslama Tuzağından Çıkış

En zorlandığım kısım buydu. "Fitspiration" hesaplarını, sürekli mükemmel vücutlar ve tabaklar görmek beni hep eksik hissettiriyordu. Bu hesapları takipten çıkmak yerine (çünkü ilham da alıyordum), onlara bakış açımı değiştirdim. Artık "O nasıl mükemmel, ben neden öyle değilim?" diye değil, "Bu görsel bana ne hissettiriyor? Eğer kötü hissettiriyorsa, geçiyorum." kuralını koydum. Sosyal medyada geçirdiğim süreyi de ciddi anlamda kıstım. Yerine, forumdaki sizin gibi gerçek insanların deneyimlerini okumayı koydum. Buradaki samimi paylaşımlar çok daha besleyici geldi.

Şu an her şey %100 mükemmel değil, arada hala eski alışkanlığım depreşiyor. Ama artık birisi eleştirdiğinde veya beğenmediğinde, ilk tepkim kendimi savunmak ya da değiştirmek değil, "Acaba bu benim için doğru mu?" diye kendime sormak oluyor. Bu yolculuk, fiziksel sağlığımdan çok daha önemli bir iç huzuru getirmeye başladı.

Peki siz, sağlıklı yaşam yolculuğunuzda dış onay ihtiyacıyla nasıl baş ediyorsunuz? Sizin "içsel referansınızı" güçlendiren küçük bir ipucunuz var mı?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri