Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🔥 Doğal Gaz Faturalarında Devrim Gibi Değişiklik! 1 Nisan'da Başlıyor

📍Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğal gaz faturaları için yeni bir tarife modeline geçiyor. 1 Nisan tarihinde uygulanmaya başlanacak olan tüketim esaslı kademeli tarife modeli ile gelir seviyesi yüksek hanelerin desteklemeden çıkarılması hedefleniyor.

Yeni sistemde, her ilin tüketim ortalaması ayrı ayrı dikkate alınarak il bazlı bir kademe belirlenecek. Elektrik tarifesinden farklı olarak, burada aylık tüketim ortalamaları esas alınacak. Ortalama tüketimi yüzde 75 ve üzerinde artan tüketiciler ise devlet desteğinden çıkarılacak.

Bu yıl için doğal gaz ve elektrik faturalarına toplam 305 milyar liralık destek yapılması öngörülüyor. Yüksek gelirli ve yüksek tüketimli abonelerin bu desteklemeden çıkarılması amacıyla doğal gazda da kademeli tarife dönemi resmen başlamış olacak.

Türkiye genelindeki toplam 21,8 milyon doğal gaz abonesinden yaklaşık 2,8 milyonu bu yeni düzenlemeden etkilenecek. Geriye kalan 19 milyon abone ise desteklenmeye devam edecek. Bakanlık, her il için ayrı hesaplanacak ortalama tüketim miktarlarını ilan edecek.

Örnek olarak, Ankara veya İstanbul'da Aralık-Ocak dönemi için aylık ortalama tüketim 200 metreküp olarak belirlenirse, bunun yüzde 75 fazlası yani 350 metreküp ve üzeri tüketimi olan aboneler destek kapsamı dışında kalacak.

Model, bölgesel iklim farklılıklarını da gözetecek. İç Anadolu Bölgesi'ndeki Ankara için kış aylarında ortalama 200 metreküp tüketim esas alınırken, soğuk bir il olan Erzurum için bu rakam 230 metreküp olarak dikkate alınacak. Bu sayede soğuk illerin dezavantajının ortadan kalkması planlanıyor.

Aynı şekilde, villa tipi müstakil evlerde oturan ve doğal olarak daha fazla tüketimi olan aboneler de yüksek gelirli kabul edilerek devlet desteğinden faydalanamayacak. Sistem, tüketim davranışı üzerinden bir ayırım yapmayı amaçlıyor.

Sizce tüketim miktarına dayalı bu yeni tarife modeli, sosyal adaleti sağlamak için doğru bir yöntem mi?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri