Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

💡 Doğal Gazda Kademeli Tarife Dönemi Başladı: İşte Tüm Detaylar

📍Doğal gaz tüketiminde devlet desteklerinin gelir gruplarına göre adil paylaştırılmasını hedefleyen kademeli tarife uygulaması nisan ayında yürürlüğe girdi. Mevcut sistemde tüm abonelere aynı oranda uygulanan destek modeli değiştirilerek, yüksek gelir düzeyine sahip ve fazla tüketim yapan abonelerin daha düşük oranlarda desteklenmesi kararlaştırıldı.

Yeni uygulama ile her il için belirlenen aylık tüketim limitine kadar olan kullanımlarda mevcut devlet desteği sürecek. Ancak bu limitin aşılması durumunda, abonenin o ayki fiili tüketiminin tamamı için daha düşük oranda destekleme yapılacak.

Yeni fiyatlandırma modeli yalnızca konut aboneleri için geçerli olacak biçimde sınırlandırıldı. Sanayi kuruluşları ve ticarethaneler bu düzenlemenin kapsamı dışında tutuldu. Yapılan resmi hesaplamalara göre, kademeli tarife uygulamasının konut abonelerinin yaklaşık yüzde 12'sini etkilemesi öngörülüyor.

Etkilenecek olan bu kesimin, ülke genelinde konutlarda tüketilen toplam doğal gazın yaklaşık yüzde 36'sını kullandığı belirlendi. Uygulama, her bir il için aylık bazda belirlenen ortalama tüketim limitine kadarki doğal gaz tüketim miktarları için halihazırda uygulanan desteğin devam edeceği bir sistem getiriyor.

Mevcut durumda tüm aboneler aynı oranda desteklenirken, yüksek gelir düzeyine sahip abonelerin daha düşük oranlarda desteklenmesinin daha adil bir yaklaşım olduğu değerlendiriliyor. Bu nedenle de devlet desteğinin daha adil paylaşılmasını sağlamak amacıyla konutlarda kademeli fiyat uygulamasına geçiliyor.

Düzenleme yalnızca konutlar için geçerli olacak, sanayi kuruluşları ve ticarethaneler kapsam dışında kalacak. Konutlarda kademeli fiyat uygulamasında, il ve ay bazlı olarak son 5 yılın doğal gaz tüketim miktarları esas alınarak abone başına aylık tüketim ortalamaları belirlenecek.

Ardından her il için aylık tüketim ortalamalarının yüzde 75 fazlası olacak şekilde aylık tüketim limitleri belirlenecek. Fiili tüketimin belirlenen aylık tüketim limitinin altında kalması durumunda, tüketime devlet desteğinin daha fazla olduğu fiyat uygulanacak.

Fiili tüketimin belirlenen aylık limitin üzerinde olması durumunda ise tüketimin tamamına devlet desteğinin daha az olduğu fiyat uygulanacak. Merkezi sistemle ısınan sitelerde ise aylık toplam tüketim hane sayısına bölünecek.

Ortaya çıkan tüketim, ilin o ayki ortalama tüketiminin yüzde 75 üzerinde ise hanelere devlet desteğinin daha az olduğu tarife uygulanacak. Yeni uygulamadan hanelerin yaklaşık yüzde 12'sinin etkileneceği öngörülüyor.

Yeni uygulama, nisan itibarıyla devreye girdi. Uygulamadan etkileneceği öngörülen haneler, konutlarda tüketilen toplam doğal gazın yaklaşık yüzde 36'sını kullanıyor. Uygulamadan şehit yakınları ve muharip/malul gaziler ile ibadethaneler, cemevleri ve Kur'an kursları muaf tutulacak.

Herhangi bir ayda aylık tüketim limitinin üzerinde doğal gaz kullanarak devlet desteğinin daha düşük olduğu fiyatın uygulandığı bir abonenin, takip eden ayda doğal gaz tüketimi belirlenen limitin altına düşerse devlet desteğinin daha fazla olduğu fiyattan yararlanabilecek.

Ödeme güçlüğü çeken mesken aboneleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvurarak gerekli kriterleri sağlamaları durumunda doğal gaz desteğinden yararlanabilecek.

Sizce bu yeni kademeli tarife sistemi, devlet desteğinin daha adil dağıtılmasını sağlayacak mı?
dogal-gazda-yeni-sistem-basliyor-iste-11-soruda-dogal-gazda-kademeli-tarife-uygulamasi-s3l8.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri