Uygulamadan sadece konut abonelerinin etkileneceği açıklandı. Her il için, son 5 yılın tüketim verileri baz alınarak aylık ortalama tüketim belirlendi ve bu ortalamanın yüzde 75 fazlası, o il için aylık tüketim limiti olarak kabul edildi.
Limitin altında kalan tüketimler için mevcut destekleme oranı aynen devam ederken, limitin üzerindeki tüketim miktarının tamamı için daha düşük destekli tarife uygulanacak. Bu, yüksek tüketim yapan abonelerin faturalarında artış anlamına geliyor.
Merkezi sistemle ısınan sitelerde ise uygulama biraz farklı işleyecek. Sitenin aylık toplam tüketimi, hane sayısına bölünerek her bir konutun ortalama tüketimi hesaplanacak. Bu ortalama, il limitini aşarsa, o sitedeki tüm hanelere düşük destekli tarife uygulanacak.
Yetkililer, yeni kademeli fiyat uygulamasından konut abonelerinin yaklaşık yüzde 12’sinin etkileneceğini öngörüyor. İlginç bir detay ise, bu yüzde 12'lik kesimin, konutlarda tüketilen toplam doğalgazın yaklaşık yüzde 36’sını kullanıyor olması.
Uygulamada bazı istisnalar da bulunuyor. Şehit yakınları, muharip ve malul gaziler ile ibadethaneler, cemevleri ve Kur’an kursları, kademeli konut fiyatı uygulamasından muaf tutulacak.
Sistem esnek bir yapıya da sahip. Bir ayda limiti aşıp düşük destekli tarifeye geçen bir abone, takip eden ayda tüketimini limitin altına çekerse, tekrar yüksek destekli tarifeden yararlanmaya devam edebilecek.
Ödeme güçlüğü çeken vatandaşlar için ise bir destek mekanizması mevcut. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurarak gerekli kriterleri sağlayan mesken aboneleri, bakanlığın sağladığı doğalgaz desteğinden faydalanabilecek.
Sizce doğalgazda kademeli tarife uygulaması, enerji tüketiminde tasarrufu teşvik etmek ve devlet desteğini daha adil dağıtmak için doğru bir yöntem mi?