Açıklamada, Mekansal Veri Analizi (MEVA) Projesi kapsamında gayrimenkul alım-satım ve kira işlemlerinin çok boyutlu veri setleri üzerinden analiz edildiğine dikkat çekildi. Yapılan analizlerde, bazı satıcıların ilan sayfalarında yer verdikleri tutar ile gerçekleşen bedelin farklı olduğu, bu tür ilanların daha sonra güncellendiği veya kaldırıldığının tespit edildiği ifade edildi. İlan sayfalarında yer alan tutarların, gerçekleşen alım-satım bedelleri ile emsal ve piyasa verileriyle sürekli karşılaştırıldığı bildirildi. Bu kapsamda uyumsuzluk gösteren işlemlerin farklı veri kaynakları üzerinden tespit edildiği ve yakından izlendiği vurgulandı. Açıklamada, vergi kaybına yol açabilecek bu tür uygulamalara karşı gerekli inceleme ve denetim süreçlerinin başlatıldığı belirtildi. Sorumlular hakkında, ilgili mevzuat çerçevesinde işlem tesis edileceği duyuruldu. Mükelleflerin herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaları için işlemlerini gerçek bedeller üzerinden ve mevzuata uygun şekilde gerçekleştirmelerinin önemine işaret edildi. Sizce gayrimenkul ilanlarında fiyat şeffaflığını sağlamak için başka ne gibi önlemler alınabilir? |
|