Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🎯 Gazze'de Eğitim İçin Çadır Okul Mücadelesi

📍İsrail'in "eğitim kırımı" politikası, Gazze'de iki yıl boyunca yoğun şekilde uygulandı. Saldırılarda okulların yüzde 95'i zarar görürken, 785 bin öğrenci eğitimden mahrum edildi ve binlerce öğrenci ile öğretmen hayatını kaybetti.

10 Ekim 2025'te varılan ateşkesle saldırılar kısmen durmuş olsa da, anlaşma hükümlerinin ihlal edilmesi nedeniyle çökmüş durumdaki eğitim, sağlık ve altyapının iyileştirilmesine yönelik hiçbir çaba kaydedilmedi.

Filistinliler, Gazze'nin imarının ve çöken sistemlerin onarımının uzun yıllar alacağının bilincinde olarak, kendi kısıtlı imkanlarıyla girişimlerde bulunmaya devam ediyor.

Bu girişimlerden biri, İsrail ordusunun işgal ettiği Sarı Hat yakınlarındaki Cibaliya Mülteci Kampı'nda bir grup öğretmenin kurduğu El-Meda Okulu oldu.

İlkokuldan lise 9. sınıfa kadar eğitim veren bu "çadır" okuldaki 150 öğrenci, sıra olmadığı için enkazdan toplanan tuğlalar üzerinde oturuyor ve birkaç ders için tek defter kullanmak zorunda kalıyor.

Ancak öğrenciler, tüm bu imkansızlıklara ve uzun süreli eğitim yoksunluğuna rağmen, şevkle ve gayretle derslere katılıyor.

Girişimi başlatan öğretmenlerden Mahmud en-Neccar, Gazze'nin kuzeyindeki çökmüş eğitim sistemini kurtarmak için okul açmaya karar verdiklerini söyledi.

Cibaliya Mülteci Kampı'ndan 12 gönüllü hocayla yola çıktıklarını belirten Neccar, "İmkanlar yeterli olmasa da ayağa kalktık. Sosyal sorumluluğumuzdan hareketle, bu bölgede ücretsiz bu girişimi hayata geçirdik. Tehlikeli bir bölgedeyiz ama herkes eğitime devam etmekte kararlı." dedi.

Öğretmenlerden Melek Ebu Neda da, okulun kar amacı gütmediğini ve enkaz üzerine kurulduğunu ifade etti.

Ebu Neda, kırtasiye malzemesi ve sıra eksikliğine ve psikolojik yorgunluğa rağmen, okula ilginin büyük olduğunu ve çocukların okumak istediğini dile getirdi.

Bir diğer öğretmen Fida el-Vahidi ise, çocukların iki yıllık saldırı döneminden çıktığına ve bu sürecin onların ruhunda derin izler bıraktığına vurgu yaptı.

Vahidi, "İki yıl boyunca çocukların zihnine 'sabahları kalkacakları, aşevleri ve su kuyruklarında bekleyecekleri' bilgisi kazındı. Biz bu düşünce yapısını değiştirmek için böyle bir eğitim merkezi açmaya karar verdik." şeklinde konuştu.

Sizce uluslararası toplum, Gazze'deki bu tür yerel eğitim çabalarını desteklemek için daha fazla sorumluluk almalı mı?
gazze-okul-ogretmen-cibaliye-multeci-kampi-aa-2451731.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri