Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Global NPM paketlerinin sistemimi nasıl karıştırdığı ve npx kullanarak proje bazlı tool çalıştırma alışkanlığım

byteon

Üye
Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere yıllardır yaptığım ve beni en çok zorlayan hatalardan birinin nasıl üstesinden geldiğimi anlatacağım. Uzun süredir global NPM paketleri yüzünden projelerim birbirine giriyor, versiyon çakışmalarından kafayı yiyordum. Ta ki npx ile tanışana kadar! İşte benim kullandığım en temiz çözüm.

🔥 Global Paket Karmaşası

Eskiden her yeni tool'u, mesela create-react-app, vue-cli ya da nodemon'u global olarak kurardım. "Bir kere kur, her yerde kullan" mantığı cazip geliyordu ama işler çok çabuk karışıyordu. Bir projemde eski bir webpack versiyonu gerekirken, globalimde en son sürüm vardı. Başka bir projemde ise tam tersi! Hata mesajları görünce gerçekten deli oluyordum. Sistemimdeki bu global paket yığını, projeler arası geçiş yapmayı kabusa çeviriyordu.

💡 npx ile Tanışma ve Çözüm

Sonra npx'i keşfettim. npx, npm 5.2.0 ve sonrası ile gelen bir paket çalıştırıcı. Sihiri şurada: Paketi global olarak kurmadan, doğrudan çalıştırmanıza ve hatta projene özgü versiyonu kullanmana olanak sağlıyor. Artık her projem kendi izole ortamında, kendi ihtiyacı olan tool versiyonuyla çalışabiliyor.

İşte nasıl kullandığıma dair basit örnekler:

Eskiden yaptığım (Sakıncalı yol):
Bash:
npm install -g create-react-app
create-react-app my-app

Artık yaptığım (Temiz yol):
Bash:
npx create-react-app my-app

npx, create-react-app paketini geçici olarak indirir, projeyi oluşturur ve işi bitince paketi temizler. Global alanınız tertemiz kalır!

🚀 İleri Seviye npx Kullanımı ve Faydaları

npx sadece yeni proje oluşturmak için değil. Geliştirme sırasında ihtiyaç duyduğunuz birçok CLI tool'unu proje bazlı çalıştırmak için birebir. Örneğin, projenizde belirli bir webpack veya babel versiyonu için:

Bash:
npx webpack --config webpack.config.js
npx babel src --out-dir dist

En büyük avantajları:
1. Global namespace kirlenmiyor.
2. Projeden projeye versiyon bağımsızlığı.
3. Yeni bir makineye geçtiğinizde veya takım arkadaşınızla çalışırken "ama benim makinemde çalışıyordu" diyalogları tarih oluyor.
4. Proje package.json dosyanızdaki script'ler içinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz:

JSON:
{
  "scripts": {
    "build": "npx webpack --mode production",
    "lint": "npx eslint src//.js"
  }
}

Sonuç olarak, global NPM paketi kurma alışkanlığımı neredeyse tamamen bıraktım. Sadece gerçekten sistem genelinde ihtiyaç duyduğum birkaç tool dışında (örneğin npm-check-updates) her şeyi npx ile çalıştırıyorum. Bu sayede projelerim daha tutarlı, taşınabilir ve yönetilmesi kolay hale geldi.

Peki ya siz? Global paketler yüzünden benzer sorunlar yaşadınız mı? Yoksa sizin farklı bir çözüm yönteminiz var mı? Yorumlarda deneyimlerinizi paylaşın, tartışalım!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri