İki ay sürecek olan bu eğitimin temel amacı, gençleri askeri disiplin altına almak olarak belirlendi. Hırvatistan Genelkurmay Başkanı Tihomir Kundid, bu süreçte yükümlülerin sivil yaşamdan bir süreliğine uzaklaşacaklarını ancak uygulamanın aileleri endişelendirmeyecek, adım adım ve stresten uzak bir şekilde ilerleyeceğini ifade etti. Eğitim saatleri dışında gençlerin telefon kullanımlarına herhangi bir kısıtlama getirilmeyeceği de yapılan açıklamalar arasında yer aldı. Bu, askeri birliğin modern teknoloji kullanımına açık olduğunu gösteriyor. Zorunlu askerliğin başladığı ilk aşamada yaklaşık 800 genç silah altına alındı. Bu sayının dikkat çekici bir yönü ise, çağrı belgesini beklemeden gönüllü olarak başvuranların oranının yarısından fazla olmasıydı. Ayrıca, katılımcıların yüzde 10'luk bir kesimini zorunlu olmamasına rağmen başvuran kadınlar oluşturdu. Hırvat yetkililer, şu ana kadar sadece 10 kişinin vicdani retçi olarak kayıt yaptırdığını bildirdi. Bu bireyler, dört ay boyunca sivil hizmette görevlendirilecek ve askeri personelin aldığı 1.100 euroluk aylık ödeneğin yarısından daha az bir miktarla yetinmek durumunda kalacaklar. Eğitim programının içeriği de oldukça yenilikçi bir yaklaşımla hazırlandı. Geleneksel askeri becerilerin yanı sıra, modern harp teknolojileri olan drone kontrolü, drone savunması ve siber savaş teknikleri gibi konular da eğitim programına dahil edildi. Bu, geleceğin savaş ortamına hazırlığı hedefliyor. Hırvatistan'ın zorunlu askerliği geri getirme kararında, coğrafi yakınlıkta yaşanan ve güvenlik endişelerini tetikleyen Ukrayna'daki savaşın büyük bir etkisinin olduğu belirtiliyor. Hırvatistan Savunma Bakanı Ivan Anusic, bölgedeki mevcut durumun geçmişe kıyasla köklü bir şekilde değiştiğini vurguladı. Bakan Anusic, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığının ve genel olarak Avrupa'daki stratejik faaliyetlerinin, zorunlu askerlik uygulamasının tekrar başlatılmasını bir zorunluluk haline getirdiğini ifade etti. Hırvatistan'ın bu önemli adımının ardından, komşu ülkelerde de benzer askeri düzenlemelerin gündeme gelmesi dikkat çekti. Slovenya'da muhalefet partileri, askerlik hizmetinin yeniden başlatılması yönünde hükümete baskı yapmaya başladı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise önümüzdeki 12 ay içerisinde zorunlu askerliğin geri döneceğini ve aynı zamanda ülkenin askeri harcamalarında da önemli bir artış yapılacağını duyurdu. Bölgedeki bu artan askeri hareketlilik ve yeni askeri adımlar, Kosova ve Bosna-Hersek gibi ülkelerde belirgin bir tedirginliğe neden oldu. Sırbistan ise, Hırvatistan'ın Kosova ve Arnavutluk ile birlikte yeni askeri ittifaklar kurma yönündeki girişimlerine karşı alarm durumuna geçtiğini bildirdi. Konuyla ilgili görüş bildiren uzmanlar, Balkanlar'daki her türlü askeri gelişmenin bölge güvenliğini olumsuz etkilediğini ve ülkeler arasında karşılıklı bir silahlanma yarışını tetiklediğini dile getiriyor. Hırvatistan, bu yıl sonuna kadar planlanan üç grup daha alarak toplamda yılda 4 bin askeri eğitme hedefiyle hareket ediyor. Bu sayede, ülkenin savunma kapasitesini güçlendirmesi amaçlanıyor. Bu kararla birlikte Hırvatistan; Türkiye, Yunanistan, İskandinav ve Baltık ülkelerinin ardından zorunlu askerlik uygulamasını yeniden başlatan 10. NATO üyesi ülke konumuna geldi. Bu gelişmeler ışığında, Balkanlar'daki askeri tansiyonun gelecekte nasıl bir boyut alacağı öngörülebilir mi?
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
|
|