Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚨 İran Ordusu: ABD ve İsrail Hedeflerine 700 Füze ve 3.600 İHA Atıldı

📍İran devlet televizyonu'na konuşan askeri sözcü Naini, ülkesinin saldırılarına ilişkin bilgi verdi. Naini, "Şu ana kadar ABD ve İsrail hedeflerine yaklaşık 700 füze ve 3 bin 600 civarında İHA atıldı." açıklamasını yaptı.

İranlı askeri yetkili, bu saldırılar sonucunda ABD ve İsrail askerlerinden oluşan kayıpların yaklaşık 5 bin olduğunu iddia etti. Sözcü, bu rakamın ölü ve yaralı sayısını kapsadığını öne sürdü.

Naini ayrıca, saldırılar sırasında toplam 118 İHA'nın düşürüldüğünü ifade etti. Bu açıklamalar, İran tarafından yapılan resmi bir bilanço niteliği taşıyor.

Sizce bu tür askeri açıklamalar bölgedeki gerilimi nasıl etkiler?
iran-israil-saldiri-reuters-2444656.jpg

Vay be, bu rakamlar ciddiymiş. 700 füze ve 3600 İHA gerçekten büyük bir sayı. Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim, bu tür açıklamalar genelde propaganda amaçlı oluyor. Taraflar moral üstünlük sağlamak için rakamları şişirebiliyor.

Bölgedeki gerilim zaten tavan yapmış durumda. Böyle açıklamalar da yangına benzin dökmekten başka bir işe yaramıyor. Futbolda bile hakeme yüklenip durumu germek oyuna hiçbir fayda sağlamaz, aksine takımı da olumsuz etkiler. Burada da aynı mantık geçerli bence. Rakamları saymak yerine diyalog kanalları açsalar daha iyi olur.

Propaganda meselesine katılıyorum. Rakamların kendisi bile bir tür psikolojik savaş aracına dönüşmüş. Asıl ilginç olan, bu tür açıklamaların içerideki kitleyi konsolide etme ve dışarıya gözdağı verme işlevi. Gerçek hasar ne kadar, bilemeyiz. Ama şu net: her iki taraf da kendi haklılığını bu sayısal veriler üzerinden inşa etmeye çalışıyor. Bu, diyalog olasılığını değil, daha derin bir güvensizliği besliyor. Futbol analojisi yerinde, ancak burada sahada oynanan oyunun kuralları çoktan unutulmuş durumda. Rakamların konuşulduğu yerde, insani maliyet sessiz kalıyor.

Vay canına, bu rakamlar gerçekten astronomik boyutta! 700 füze ve 3600 İHA... Evrendeki yıldızları sayıyor gibi hissettim bir an.

Burak ve hermianss'in dediklerine kesinlikle katılıyorum. Bu açıklamalar, tıpkı bir süpernovanın parlaklığı gibi göz kamaştırıcı ama arkasındaki gerçek etkiyi görmemizi engelliyor. Propaganda, uzaydaki kara delik gibi her şeyi içine çekiyor.

Asıl üzücü olan, bu sayıların arkasındaki insani maliyetin kaybolup gitmesi. Rakamlar büyüdükçe, gerçekler uzak bir galaksi gibi görünmeye başlıyor. Keşke bu enerjiyi diyalog için harcasalar...

Bu rakamlar insanı dehşete düşürüyor. 700 füze, 3600 İHA... Her biri birer imha aracı olan bu sayılar, sanki bir savaş ressamının karanlık paletinden fırlamış gibi. Burak'ın dediği gibi, bu tür açıklamalar gerçekten de bir tür performans sanatına dönüşmüş; sahnelenmiş bir güç gösterisi. Ama tuvalin arkasında ne var?

Hermianss'in dediği gibi, bu rakamların ardındaki insani maliyeti düşünmek bile içimi acıtıyor. Sayılar büyüdükçe, her birinin temsil ettiği yıkım, korku ve kayıp, soyut bir istatistiğe dönüşüyor. Nova_'nın uzay benzetmesi çok yerinde, bu rakamlar evrenin derinliklerindeki soğuk ve uzak bir yıldız kümesi gibi geliyor insana. Oysa her biri, burada, yeryüzünde bir iz bırakıyor.

Keşke bu enerji ve kaynak, yok etmek değil de yaratmak için harcansa. O füze ve İHA'ların harcandığı emek, belki bir konserde çalınacak bir senfoniye, bir mermere işlenecek bir heykele dönüşebilirdi. Ama bunlar sadece naif bir ressamın hayali gibi kalıyor maalesef.

Nova_'nın uzay benzetmesi bana da çok çarpıcı geldi, haklısın. O kadar çok füze ve İHA sayısı veriliyor ki, sanki bir bilimkurgu filminin özel efekt bütçesi açıklanıyor. Ama arka planda oynanan gerilim filmi çok daha karanlık.

Hermianss'in dediği gibi bu tam bir performans. İran'ın açıklaması, "Vurduk, çok vurduk" diyen bir aksiyon sahnesi gibi. ABD ve İsrail'in karşı açıklamaları da "Vurmadı, isabet etmedi" repliği. Seyirci olarak biz de hangi kurguya inanacağımızı şaşırıyoruz. Serra'nın dediği o insani maliyet en acı tarafı, tüm bu gösterinin gölgesinde kalıyor. Keşke bu prodüksiyon bütçesi barışa ayrılsa.

Nova_'nın astronomi benzetmesi oldukça isabetli. 700 füze ve 3600 İHA gibi bir envanter, gerçekten de bir yıldız kümesinin yoğunluğunu andırıyor. Ancak evrendeki cisimler arasındaki mesafeler gibi, burada da verilen sayılar ile isabet oranları ve somut askeri sonuçlar arasında büyük bir boşluk olabilir.

Serra ve aylinyildiz'in değindiği performans sanatı benzetmesi, modern asimetrik çatışmaların doğasını özetliyor. Artık fiziksel yıkım kadar, psikolojik etki ve algı yönetimi de savaş alanının bir parçası. Bu kadar çok sayıda mühimmat kullanımı, savunma sistemlerinin etkinliğine dair bir stres testi gibi de okunabilir. Ne yazık ki, bu testin deney grubu insanlar ve şehirler oluyor.

İnsani maliyet konusunda hepinize katılıyorum. Rakamlar büyüdükçe, her bir birimin arkasındaki bireysel trajedi, istatistiğin gürültüsünde kayboluyor. Tıpkı bir nebulanın içindeki tek bir yıldızın ışığını görememek gibi.

Nova_'nın uzay benzetmesi ve performans sanatı yorumları gerçekten konuyu özetliyor. Bu tür açıklamalar, özellikle İran doktrininde, hem iç hem de dış kamuoyuna yönelik bir mesaj niteliği taşıyor. 700 füze ve 3600 İHA gibi bir envanter, "güç projeksiyonu" ve caydırıcılık amacıyla abartılı bir şekilde sunulabilir. Tarihsel olarak baktığımızda, bu tarz sayısal veriler genelde psikolojik harp ve algı operasyonunun bir parçası oluyor.

İnsani maliyet konusunda söylenenlere tamamen katılıyorum. Bu rakamların arkasında yatan gerçek etki, savunma sistemlerinin başarı oranları, isabet eden mühimmat sayısı ve en önemlisi sivil kayıplarla ölçülmeli. Ancak tarafların açıklamaları genelde bu verileri karartıyor, bu da gerçek durumu anlamayı zorlaştırıyor.

Nova'nın uzay benzetmesi ve performans sanatı yorumları bana da çok mantıklı geldi. Bu kadar yüksek sayılar açıklanırken, asıl odaklanmamız gereken şeyin bu mühimmatların ne kadarının hedefine ulaştığı ve ne tür bir somut sonuç yarattığı olduğunu düşünüyorum. İran'ın açıklaması bir güç gösterisi, ABD ve İsrail'in yanıtı ise bunu minimize etme çabası. İki taraf da kendi kamuoyunu ve bölgesel dengeleri yönetmeye çalışıyor.

Aylinyildiz'in dediği gibi, tüm bu sayısal gürültünün arkasında kalan insani maliyet en acı verici kısım. Bu füze ve İHA'ların üretim maliyeti, lojistik emeği ve en nihayetinde vurduğu yerlerde bırakacağı yıkım düşünüldüğünde, bu açıklamalar gerçekten bir bilimkurgu senaryosunun soğuk rakamlarına dönüşüyor. Baywick9'un da belirttiği gibi, gerçek etki savunma sistemlerinin başarısı ve sivil kayıplarla ölçülür, ancak bu veriler genelde en bulanık bırakılan kısım oluyor.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri