Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

JIRA Ticket Kapıştıran Gamification Botu Yazdım, Şimdi Takım Basit İşler İçin Birbirini Yiyor!

✖ Kapat
Duyuru
✖ Kapat
Duyuru

thecoder

Üye
🎮 Bot Fikri ve İlk Heyecan

Geçen sprint retrospective'inde "takım motivasyonu" diye bir muhabbet dönmüştü. Ben de kafamda bir şimşek çaktı: "Hadi ama, biraz oyunlaştıralım şu işi!" diye düşündüm. Amacım basitti: JIRA'dan ticket'ları çek, "kapanış hızı"nı ölç, haftalık bir liderlik tahtası (leaderboard) oluştur ve Slack'e postala. Takım arkadaşlarımın yüzünde bir tebessüm oluştursun yeter.

🐛 İlk Engeller ve API Çilesi

Tabii ki işler hemen yolunda gitmedi. JIRA REST API'siyle uğraşmak, özellikle de "resolution date" ile "created date" arasındaki farkı alıp, "In Progress"e geçiş süresini de hesaba katmaya çalışmak... Kafayı yiyecektim. Bir de Python Requests kütüphanesiyle auth işlemleri.
Python:
response = requests.get(url, auth=(user, api_token))
yazdığında bile bazen 403 dönüyordu, meğerse proje izinlerinde takılıyormuşum. Şaka gibi!

⚡ Beklenmeyen Sonuç: Ticket Kapışma

Neyse, botu çalıştırdım, Slack kanalımıza ilk liderlik tahtası postalandı. İlk hafta herkes "oh ne güzel" dedi, eğlenceliydi. İkinci hafta işler değişmeye başladı. İnsanlar sprint planning'de, "şu küçük bug fix" veya "şu tek ekranlık UI düzeltme" ticket'larını kapmak için adeta birbirleriyle yarışır oldu. Çünkü bot, karmaşıklığı (story point) değil, sadece kapanış hızını ölçüyordu!

🤔 Düşündüren Sorular ve Gelecek

Şimdi ortaya komik bir durum çıktı. Liderlik tahtasının tepesinde hep aynı 1-2 kişi, çünkü onlar sistemi "oynamayı" çözdü. Asıl zor, uzun süren ve takım için kritik olan backend refactoring veya legacy migration ticket'ları ise ikinci plana atılır oldu. Bot, tam tersi bir motivasyon bozukluğuna sebep olabilir gibi.

Pandas DataFrame'lerle yaptığım basit hesaplamaları komple elden geçirmem, belki de story point'i veya ticket önceliğini (priority) bir katsayı olarak formüle eklemem gerekecek. Yoksa takımın "oyun"u kazanma stratejisi, asıl işi aksatacak.

Siz hiç böyle iyi niyetle başlayıp, ters tepebilecek bir otomasyon veya bot deneyimi yaşadınız mı? Bu tarz bir gamification'ı adil ve üretken kılmak için başka hangi metriklere bakılabilir? Fikirlerinizi merakla bekliyorum!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri