Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

John Dewey: Demokrasi Bir Yaşam Biçimi mi, Yoksa Sadece Oy Vermek mi?

Fshn

Üye
Şu anki ruh halini düşün. 🧐 Belki işten yorgun geldin, belki de günün haberlerine göz atarken bir karamsarlık çöktü üstüne. "Demokrasi" deyince aklına ne geliyor? Dört yılda bir gidip bir zarfın içine attığın işaret mi? Yoksa siyasetçilerin kavga ettiği, uzak ve gürültülü bir arena mı? Eğer öyleyse, seni ``**John Dewey**`` adında, kravatlı bir filozofla tanıştırmak istiyorum. Ona göre demokrasi, sandıktan çok daha büyük bir şey. Sandığa giden yolda, iş yerinde, mahallede, hatta evinde yaşadığın bir şey. Onun için demokrasi, bir ``yaşam biçimi``ydi. Peki bu ne demek? Gelin, bu fikri biraz kurcalayalım.

` 🏛️ Sandıktan Sokaklara: "İşbirliğinin Deneyimi"`

Dewey için demokrasi, sadece bir yönetim şekli değil, bir ``iletişim ve işbirliği topluluğu``ydu. Ona göre asıl mesele, insanların ortak sorunlarını konuşabildiği, tartışabildiği ve birlikte çözüm üretebildiği bir ortam yaratmaktı. 🗣️⚖️ Bu, mahalle toplantılarında parkın bakımını konuşmaktan, iş yerinde daha adil bir çalışma düzeni için fikir alışverişi yapmaya kadar uzanıyordu. Demokrasinin ruhu, ``"katılım"``da gizliydi. Sadece sonucu (seçilmiş kişiyi) onaylamak değil, sürecin kendisine dahil olmak.

`
“Demokrasi, insanların birlikte yaşama sanatıdır.”
`

Peki Dewey'nin bu idealist görüşüne karşı ne diyebiliriz? İşte tam da burada antitez devreye giriyor. Realist (gerçekçi) ve elitist düşünürler, Dewey'nin bu "romantik" tanımını eleştirir. Onlara göre demokrasi, kaçınılmaz olarak ``bir yönetim tekniği``dir. Halkın çoğunluğu karmaşık devlet işlerinden anlamaz; bu yüzden temsili sistem en iyisidir. Demokrasi, bireysel özgürlükleri ve hakları korumanın en etkili aracıdır, herkesin her karara katıldığı bir "yaşam tarzı" değil. Joseph Schumpeter gibi düşünürler için demokrasi, seçmenlerin rekabet halindeki siyasi elitler arasından liderlerini seçtiği bir piyasadan ibarettir. 🏛️➡️📊 Yani, oy vermek ve temsilcileri denetlemek, zaten demokrasinin ta kendisidir; daha fazlası değil.

` 🧠 Okul Sıralarından Hayatın İçine: Dewey'nin Eğitim Devrimi`

Dewey'nin fikirlerini anlamak için onun ``eğitim`` hakkındaki görüşlerine bakmak şart. Geleneksel eğitimi, öğrenciyi pasif bir bilgi alıcısı yapmakla suçluyordu. Onun hayalindeki okul, ``"demokrasinin embriyosu"``ydu. 🏫🌱 Öğrenciler projeler üzerinde işbirliği yapacak, problemleri birlikte çözecek, tartışacak ve karar alacaktı. Amacı, sadece matematik öğretmek değil, ``**demokratik bir vatandaş yetiştirmek**``ti. Çünkü ona göre demokrasi, ancak böyle bir eğitimle içselleştirilebilen ve günlük hayata taşınabilen bir şeydi.

Peki bugün neredeyiz? 🤔 Sosyal medyada kendi yankı odalarımızda yaşarken, Dewey'nin hayal ettiği gibi ``"öteki"ni dinleyerek ortak çözüm arayan bir topluluk`` olabilir miyiz? Yoksa demokrasiyi, kendi ekibimiz iktidara gelsin diye oy verdiğimiz bir taraftarlık mücadelesine mi indirgedik?

``Belki de asıl soru şu: Demokrasiyi sadece devlete havale ettiğimiz uzak bir sistem olarak mı görüyoruz, yoksa onu komşumuzla ilişkimizden, iş arkadaşımıza davranışımıza kadar her yere taşıyabileceğimiz bir pratikler bütünü mü?``

Sence, Dewey'nin "yaşam biçimi" olarak demokrasi hayali, günümüzün hızlı, kutuplaşmış ve bireyci dünyasında bir ütopya mı, yoksa tam da bu sorunlara bir çare mi? 🧠⚖️

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri