| Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi (AYÜ)’nde gerçekleştirilen törene; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu ile AYÜ Rektörü Janar Temirbekova’nın yanı sıra çok sayıda akademisyen, sanatçı, zanaatkâr, gazeteci ve öğrenci katılım gösterdi. Zorlu, burada yaptığı konuşmada, sempozyumun Türk Dünyası’nın ortak kültürel değerlerinin ortaya çıkarılması konusunda önemli bir etkinlik olduğuna işaret etti. Hoca Ahmet Yesevi ile Ahi Evran’ı buluşturduklarını dile getiren Zorlu, “Gelecek yıl Türkiye’de çok daha kapsamlı bir etkinliğe imza atacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı. Zorlu, konuşmasının ardından “Türk Dünyası Ahilik Ödülleri”ni sahiplerine takdim etti. Türk Dünyası’nın çeşitli üniversitelerinden çok sayıda akademisyenin bir araya geldiği ve akademik bildirilerin sunulduğu sempozyumun üçüncü gününde, 15 maddelik bir sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiride, Ahilik ile Yesevilik arasındaki tarihsel ve etik bağın, Türk Dünyası’nda ortak ekonomik kültür ve iş yapma anlayışının temel unsurlarından biri olduğu vurgulandı. Ahilik sisteminin dürüstlük, güven, liyakat, kalite ve toplumsal fayda odaklı yaklaşımının, Türk devletleri arasındaki ekonomik ilişkilerde güçlü bir model sunduğu ifade edildi. Bu çerçevede, ahilik temelli güven ekonomisinin kurumsal mekanizmalarla desteklenmesinin, ticaret hacmini artırarak uzun vadeli iş birliklerine katkı sağlayacağı belirtildi. Bildiride, özellikle KOBİ’ler, aile işletmeleri ve zanaat temelli üretim yapıları açısından Ahilik modelinin yeniden işlevsel hale getirilebileceği kaydedildi. Ticaretin yalnızca kâr odaklı değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde ele alınması gerektiği ifade edildi. Ayrıca bildiride, Türk devletleri arasında mesleki eğitim, çıraklık ve girişimcilik programlarının Ahilik pedagojisi temelinde geliştirilmesinin nitelikli iş gücüne katkı sağlayacağına dikkat çekildi. Ahilik ilkelerinin dijital ekonomi alanına da uyarlanmasının önemine değinilen bildiride, e-ticaret, dijital ödeme sistemleri ve sınır ötesi ticaret platformlarında bu yaklaşımın rekabet gücünü artıracağı vurgulandı. Sonuç bildirgesinde, Ahilik sisteminin yalnızca tarihsel bir esnaf teşkilatı değil, aynı zamanda bölgesel ekonomik entegrasyon, sürdürülebilir kalkınma ve kurumsal iş birliği açısından stratejik bir model olduğu ifade edildi. Modelin, Türk Dünyası’nda yeniden ihya edilmesi gerektiği belirtildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu ve beraberindeki heyet, kapanış töreni sonrasında Kazakistan ile Türkiye’nin ortak üniversitesi olan Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi’nde düzenlenen Nevruz Bayramı şenliklerine katıldı. Sizce Ahilik değerleri, günümüzün küresel dijital ticaret ortamında ne ölçüde uygulanabilir? |
|