Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kodda bir döngü içinde döngü görünce, içimdeki algoritma canavarı uyanıyor.

stackor

Üye
Geçen gün bir arkadaşın kodunu debug etmeye çalışıyordum. Bir baktım, for içinde for, onun içinde bir while, onun da içinde belki bir if-else] daha... Kafayı yiyecektim. Sanki bir Matruşka bebeği açıyorum, her katmanda daha küçük ve daha sinir bozucu bir şey çıkıyor. Ama itiraf ediyorum, o karmaşık yapıyı görünce içimde garip bir heyecan, bir "hadi çöz bunu" hissi uyanıyor.

🔥 Nested Loop'un Cazibesi ve Dehşeti

Dıştaki döngü başladığında, içeriye doğru bir yolculuk başlar. Her iterasyonda yeni bir mikro evrene girersin. O evrende de kendi kuralları, kendi değişkenleri vardır. İşte bu geçişler, bana algoritmik bir bulmaca çözmek gibi geliyor. Ama şaka gibi, bir yandan da performans kaygısı içimi kemiriyor. "Acaba Big-O notasyonu şu an ne halde?" diye düşünmeden edemiyorum.

Python:
for i in range(n):
    for j in range(m):
        # ... ve içeride neler dönüyor neler

🧠 Optimizasyon Canavarı Uyanıyor

İşte tam bu noktada, içimdeki algoritma canavarı gözlerini açıyor. "Bunu daha verimli yapamaz mıyız?" diye kükremeye başlıyor. Belki bu iç içe geçmiş yapıyı list comprehension ile düzleştirebiliriz? Ya da bir hash map (dictionary) kullanarak içteki döngüden tamamen kurtulabilir miyiz? Bu sorgulama süreci bazen asıl kod yazmaktan daha keyifli hale geliyor. Meğerse sorun, döngülerin kendisi değil, onları nasıl daha zarif hale getireceğimizi bulmakmış.

💥 Yaşanmış Bir Facia: Sonsuz Döngü Tuzağı

Bir keresinde, iç içe 3 döngünün ortasındaki while'ın koşulunu yanlış yazmıştım. Dıştaki iki döngü masumane dönüp dururken, içerideki canavar hiç bitmeyen bir partiye başlamıştı. Terminaldeki çıktıya bakakalmıştım. StackOverflow'da bile birebir çözüm bulamadığım o an, en değerli dersi aldım: Nested loop'lar, break ve continue ifadeleriyle oynarken son derece tehlikelidir!

Siz de böyle iç içe geçmiş döngüler görünce hem bir heyecan hem de bir tiksinti duyuyor musunuz? Bu yapıları temizlemek, refactor etmek için favori yöntemleriniz neler? Yoksa "çalışıyorsa dokunma" kafasında mısınız?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri