Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

LeBron 4 MVP, Jordan 5 MVP. Jordan'ınkiler daha zorlu ligde alındı, tartışma biter mi?

thecoder

Üye
Arkadaşlar, bu tartışma bitmez ama ben bugün kendi görüşümü koyacağım ortaya. Şu GOAT muhabbetinde en somut verilerden biri MVP ödülleri. Ama sadece sayıya bakmak, akıl tutulması yaşamaktır. İçeriğe, döneme bakmak lazım.

🏆 MVP Sayısı ve "Zorluk" Kavramı

Evet, LeBron James inanılmaz bir deha, fizik ve basketbol zekası sentezi. 4 MVP'si var ve hepsi son derece hak edilmiş. Ama Michael Jordan'ın 5'i var. Peki neden Jordan'ınkiler daha değerli diyorum? Çünkü aldığı dönemde lig canavarlarla doluydu. Bird, Magic, Barkley, Malone, Olajuwon, Ewing, Drexler, Isiah Thomas'ın Pistons'u... Liste böyle uzar gider. Her sezon MVP almak için bu devlerin arasından sıyrılmak gerekiyordu. Bugünün ligi bireysel yetenek açısından muhteşem evet, ama o dönemin fiziksel sertliği ve rekabet derinliği başkaydı. Jordan, bu gladyatörler arenasında en değerli oyuncu seçildi.

💥 LeBron'un Sürekliliği ve Jordan'ın Dominasyonu

LeBron'un büyüklüğü, 20 yıla yakın süredir zirvede kalabilmesinde. Bu akıl almaz bir şey. Ancak Jordan'ın MVP'leri, mutlak bir dominasyon döneminin ürünü. 1988'de hem MVP hem Defansif Oyuncu aldı adam! 1996'da 72-10'luk tarihi sezonda MVP oldu. Bu ödüller, takımının da ligi kasıp kavurduğu, kendisinin ise hem savunmada hem hücumda rakipsiz olduğu dönemlere denk geliyor. LeBron'un MVP'leri daha çok "bu adam olmasa bu takım playoff'a bile giremez" havasında alındı (özellikle Cleveland dönemi). İkisi de değerli, ama Jordan'ın MVP'leri, takım başarısı ve kişisel üstünlüğün daha kesiştiği noktalarda gelmiş gibi duruyor.

🤔 Peki Ya Oy Hakkı?

Burada büyük bir gerçeği de atlamamak lazım: "Medya oylaması". Jordan'ın zamanında medya daha geleneksel, belki daha katıydı. LeBron'un döneminde ise sosyal medya ve global popülerlik çok daha büyük bir faktör. LeBron, kariyeri boyunca sürekli MVP oylamalarında ilk sıralarda yer aldı, belki 1-2 tane daha kazanabilirdi. Ama Jordan da 1997'de Malone'a kaptırdığı MVP'de belki haksızlığa uğradı. Yani oy verme dinamikleri her dönem tartışmalı.

Sonuç olarak, sayılar bazen yanıltıcıdır. 5, 4'ten büyüktür evet. Ama beni asıl etkileyen, o 5 madalyanın hangi koşullarda, kimlere karşı kazanıldığı. O dönemi izleyen herkes, o MVP'lerin ne kadar çetin ceviz olduğunu bilir.

Siz ne diyorsunuz? Ben mi abartıyorum, yoksa Jordan'ın MVP'leri gerçekten daha ağır mı geliyor? Tartışalım!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri