Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

LiteSpeed Web Server Kurulumu ve LiteSpeed Cache (LSCache) Eklentisini Etkinleştirme

devnix

Üye
Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere performansıyla son dönemde oldukça popüler olan LiteSpeed Web Server'ı nasıl kuracağınızı ve sitenizin hızını uçuran LSCache (LiteSpeed Cache) eklentisini nasıl etkinleştireceğinizi anlatacağım. Özellikle yüksek trafikli WordPress sitelerinde Nginx ve Apache'ye göre ciddi bir performans avantajı sağlayan bu çözümü, kendi sunucularımda da aktif olarak kullanıyorum. Gelin adım adım bu güçlü ikiliyi sunucumuza entegre edelim.

📦 LiteSpeed Web Server Kurulumu (CentOS 7/8 & AlmaLinux/Rocky Linux Örneği)

İlk olarak, LiteSpeed'in resmi depolarını sunucumuza eklememiz gerekiyor. Aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştırın.

Bash:
sudo rpm -Uvh http://rpms.litespeedtech.com/centos/litespeed-repo-1.1-1.el7.noarch.rpm

Depoyu ekledikten sonra, artık LiteSpeed Web Server'ı (OLS - OpenLiteSpeed) veya ticari sürümünü kurabiliriz. Ben bu rehberde ücretsiz ve güçlü olan OpenLiteSpeed sürümünü kuracağım.

Bash:
sudo yum install openlitespeed -y

Kurulum tamamlandığında, LiteSpeed'in yönetim paneli ve varsayılan web arayüzü için gerekli servisleri başlatalım.

Bash:
sudo systemctl start lsws
sudo systemctl enable lsws

🔧 Temel Yapılandırma ve PHP Kurulumu

OpenLiteSpeed, kendi PHP'si (LSAPI) ile birlikte gelir ancak siz sunucunuzdaki mevcut PHP'yi de kullanabilirsiniz. LiteSpeed'in kendi depolarından PHP 7.4 veya 8.0 gibi bir sürüm kurmak için:

Bash:
sudo yum install lsphp74 lsphp74-common lsphp74-mysqlnd lsphp74-gd lsphp74-process lsphp74-mbstring -y

Kurduğunuz PHP'yi OpenLiteSpeed'e tanıtmak için yapılandırma script'ini çalıştırmanız gerekebilir. Daha sonra, yönetim paneline giriş yaparak (https://SUNUCU_IP:7080) admin panelinden de bu atamayı yapabilirsiniz. Varsayılan yönetici kullanıcı adı admin ve şifresi 123456'dır. İlk iş olarak bu şifreyi değiştirmeyi unutmayın!

Web sunucunuzun ana konfigürasyon dosyası genellikle /usr/local/lsws/conf/httpd_config.conf yolundadır. Virtual Host'larınızı buradan veya panel üzerinden yönetebilirsiniz.

⚡ LSCache (LiteSpeed Cache) Eklentisini Etkinleştirme (WordPress İçin)

Asıl sihir burada başlıyor! LiteSpeed'in en büyük gücü, sunucu seviyesinde çalışan ve Varnish gibi ek bir cache sistemine ihtiyaç duymadan muhteşem bir önbellekleme sağlayan LSCache'tir. WordPress için kurulumu çok basit.

1. Öncelikle, WordPress sitenizin yönetici paneline girin.
2. "Eklentiler" > "Yeni Ekle" kısmına gidin.
3. Arama kutusuna "LiteSpeed Cache" yazın ve ilk çıkan eklentiyi kurup etkinleştirin.

Eklenti etkinleştirildikten sonra, WordPress admin panelinizin sol menüsünde LiteSpeed Cache adında bir sekm belirecek. Buradan cache ayarlarını yapılandırabilirsiniz. Ancak kritik bir adım daha var: Sunucu tarafında cache'in tam olarak çalışması için .htaccess dosyanıza bazı kuralların eklenmesi gerekiyor. Neyse ki, bu işlemi eklenti sizin için otomatik yapabilir.

LiteSpeed Cache eklentisi ayarlarında, "Sayfa Önbelleği" sekmesine gidin ve "Etkinleştir" seçeneğini işaretleyin. Ardından, eklentinin üst kısmındaki "Sayfa Önbelleği ON" butonuna tıklayın. Eklenti, .htaccess dosyanızı güncelleyerek gerekli sunucu kurallarını ekleyecektir. Bu işlemden sonra sitenizdeki sayfalar artık LSCache ile önbelleklenecek.

⚠️ Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Optimizasyon İpuçları

Güvenlik Duvarı (Firewall): LiteSpeed, varsayılan olarak 8088 portundan HTTP, 7080 portundan ise yönetim paneline hizmet verir. Bu portları güvenlik duvarınızda açmayı unutmayın.
Bash:
sudo firewall-cmd --permanent --add-port=8088/tcp
sudo firewall-cmd --permanent --add-port=7080/tcp
sudo firewall-cmd --reload

PHP Seçimi: Yönetim panelinden (Server Configuration > External App) hangi PHP sürümünün kullanılacağını seçebilirsiniz. Projenize uygun olanı seçtiğinizden emin olun.
Cache Temizleme: WordPress eklentisi üzerinden veya sunucu panelinden cache'i temizleyebilirsiniz. Yeni bir tema/eklenti güncellemesi sonrası cache'i temizlemeyi alışkanlık haline getirin.
Test Etme: Kurulumdan sonra sitenize bir göz atın ve bir sayfanın header'larını kontrol edin (Chrome Developer Tools > Network). "X-LiteSpeed-Cache: hit" gibi bir başlık görüyorsanız, cache mükemmel çalışıyor demektir.

Sonuç olarak, LiteSpeed + LSCache kombinasyonu özellikle dinamik içerik yoğun siteler için inanılmaz bir hız artışı sağlıyor. Kurulumu biraz alışılmışın dışında olsa da, sağladığı fayda kesinlikle buna değer.

Peki siz bu konfigürasyonu kendi sunucularınızda nasıl yapıyorsunuz? Özellikle yüksek trafik senaryolarında karşılaştığınız sorunlar veya ek optimizasyon ipuçlarınız var mı? Sorularınız ve tecrübelerinizi paylaşmak için aşağıya yazmaktan çekinmeyin. Herkese sorunsuz ve hızlı sunucular dilerim!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri