20. yüzyılın şafağında, fizik dünyası bir gurur ve kaygı karışımıyla doluydu. Newton’un mekaniği ve Maxwell’in elektromanyetizması ile evren neredeyse tamamen çözülmüş, geriye sadece birkaç “ufak detay” kalmış gibiydi. Bu detaylardan biri, ısıtılan bir cismin yaydığı ışınımın rengini ve şiddetini açıklamaktı. İşte bu görünüşte küçük bulmacanın içine dalan, titiz, muhafazakar ve derinden klasik bir Alman profesör, farkında olmadan tüm bilim tarihinin en büyük devriminin fitilini ateşleyecekti. Max Planck, sadece bir formül sunmadı; geri dönüşü olmayan bir kapıyı araladı ve evrenin sürekli, pürüzsüz bir makine değil, kesikli, titreyen, “kuantum” denilen enerji paketlerinden oluşan gizemli bir yer olduğunu ilan etti. Ancak bu dehanın öyküsü, sadece parlak keşiflerle değil, derin kişisel trajedilerle, savaşların yıkımıyla ve inancın sınırlarında geçen bir arayışla örülüdür. Bu, kesinlikten kaosa, ışıktan karanlığa uzanan destansı bir yolculuğun hikayesidir. |
|
- Tam Adı: Max Karl Ernst Ludwig Planck
- Doğum: 23 Nisan 1858, Kiel, Almanya
- Ölüm: 4 Ekim 1947, Göttingen, Almanya
- Meslek: Teorik Fizikçi, Akademisyen
- En Büyük Başarısı: Kuantum Kuramının Temellerini Atması ve Planck Sabiti'ni (h) Bulması
- Ödüller: 1918 Nobel Fizik Ödülü
- Mirası: Modern fiziğin iki temel direğinden biri olan kuantum mekaniğinin kurucusu.
Max Planck, huzurlu ve düzenli bir dünyaya doğdu. Babası hukuk profesörü, ailesi devlete, geleneğe ve kesin bilgilere derinden bağlıydı. Genç Max’ın karakteri de bu ortamda şekillendi: mükemmeliyetçi, disiplinli, inatçı ve derin bir ahlaki sorumluluk duygusuna sahip. Müzikte üstün yetenekliydi, piyano çalıyor ve besteler yapıyordu, ancak içindeki daha büyük çağrı, evrenin nihai yasalarını anlamaktı. Fizik öğretmeni ona “bu alanda hemen hemen her şey keşfedildi” dese de, Planck mutlak, değişmez gerçeklerin peşinden gitmekten vazgeçmedi. Münih ve Berlin’deki eğitimi onu termodinamikle, özellikle de entropi kavramıyla büyüledi. Onun için entropi, zamanın oku ve düzensizliğin artışı, neredeyse kutsal bir yasa gibiydi. Bu dönem, onun hayat boyu sürecek inancının temelini attı: Dışarıda, keşfedilmeyi bekleyen mutlak ve evrensel sabitler vardı.
1890’ların sonunda Planck, Berlin Üniversitesi’nde saygın bir profesördü. Üzerinde çalıştığı “kara cisim ışıması” problemi, teorik fiziğin o dönemdeki açmazlarından biriydi. Mevcut klasik fizik, deneyleri açıklamakta tamamen başarısızdı: bir tarafta morötesi felaketi, diğer tarafta deneysel eğriyi açıklayamıyordu. Planck yıllarını bu problemi çözmeye adadı. Amacı devrim yapmak değil, mevcut fizik içinde zarif bir çözüm bulmaktı. Ancak matematik onu beklenmedik bir yere sürükledi. Enerjinin sürekli bir akış değil, küçük, bölünemez paketler halinde – “enerji kuantumları” – alınıp verildiğini varsaymak zorunda kaldı. Bu fikir, onun derin inançlarına aykırıydı. Kendi deyimiyle, bu bir “umutsuzluk eylemi”ydi.
>
> “O zamanlar benim için klasik fizik, tıpkı soluduğumuz hava kadar vazgeçilmez görünüyordu ve bu nedenle, onun temellerini tehlikeye atacak bir varsayım, son derece tuhaf görünüyordu.”
>
7 Ekim 1900’de Alman Fizik Derneği’nde sunduğu formül, sadece deneysel eğriyi mükemmel şekilde açıklamakla kalmadı, içinde evrenin yeni bir sabitini, “Planck sabiti”ni (h) barındırıyordu. Bu, fizikteki en temel sayılardan biri olacaktı. Planck, devrimin farkındaydı ama onun boyutlarını tam olarak kavrayamadı. Bu yeni fikri “sadece bir matematiksel hile” olarak görmeyi tercih etti. Ta ki, beş yıl sonra, henüz bir patent memuru olan genç Albert Einstein, bu kuantum fikrini ciddiye alıp fotoelektrik etkiyi açıklamak için kullanana kadar.
İronik bir şekilde, kuantum devriminin babası, kendi çocuğunun büyümesinden rahatsızdı. Planck, yeni kuşağın – Bohr, Heisenberg, Schrödinger – geliştirdiği kuantum mekaniğinin olasılıkçı ve belirsiz doğasından hiç hoşlanmadı. Onun aradığı mutlak kesinlikti, “Tanrı’nın zar atmadığı” bir evrendi. Bu, onunla Einstein’ı aynı safta birleştirdi. Ancak Planck bir bilgeydi; kişisel tercihlerini bilimin ilerleyişinin önüne koymadı. Berlin Üniversitesi’ndeki etkili konumunu, Einstein’ın görelilik teorisini desteklemek ve yeni nesil fizikçilere kürsüler açmak için kullandı. Almanya’nın bilimsel dünyasının merkezinde, hem geçmişin onurlu bir temsilcisi, hem de geleceğin nazik ama tedirgin hamisi olarak duruyordu.
Planck’ın özel hayatı, bilimsel başarılarının gölgesinde korkunç acılarla doluydu. 1909’da ilk karısını kaybetti. Daha sonra, Birinci Dünya Savaşı’nda büyük oğlu Karl cephede öldü. İkinci kızı Grete, 1917’de doğum yaparken hayatını kaybetti; aynı kader, onun bakımına koşan diğer kızı Emma’yı da iki yıl sonra aldı. Bu acılar, onu derinden sarstı ama çalışma disiplinini ve kamu görevine olan inancını asla kırmadı. Daha büyük bir felaket ise Nazi rejiminin yükselişiyle geldi. Planck, Alman biliminin çöküşünü önlemek için Hitler ile yüzleşmeye çalıştığı söylenen ünlü bir görüşme yaptı, ancak eli boş döndü. Yahudi meslektaşlarını bireysel olarak desteklemeye çalıştı, ancak kurumsal direnişin etkisiz olacağına inandı. En trajik darbe ise 1944’te geldi: Direnişle bağlantılı olduğu gerekçesiyle tutuklanan en küçük oğlu Erwin, Gestapo tarafından idam edildi. Bu kayıp, onun ruhunu paramparça etti. “Oğlumu kaybedene kadar hiç acı çekmemiştim” demişti. Evi, kitaplığı ve tüm kişisel arşivi bir hava saldırısında yok oldu. Planck, fiziksel ve manevi olarak harap olmuş bir halde, savaştan sonraki Alman biliminin yeniden inşası için sembolik bir figür olarak çalışmaya devam etti, ta ki 1947’de, 89 yaşında hayata gözlerini yumana kadar.
Tüm bu acılar ve bilimsel devrimler karşısında Planck’ın dayanak noktası, derin ve sarsılmaz bir dünya görüşüydü. O bir materyalist değildi. Ona göre bilim, dış gerçekliğin ham verisiyle uğraşırken, din ve felsefe, bu gerçekliğin ardındaki anlamı araştırıyordu. Evrenin mutlak, akılcı yasalarının varlığı, onun için neredeyse dini bir inançtı. Bilim, “Tanrı’nın düşüncelerini” okuma çabasıydı. Bu yüzden, kendi bulduğu kuantumun getirdiği belirsizlik onu rahatsız etse de, nihai bir düzen olduğuna olan inancını asla yitirmedi. Hayatının sonuna doğru şöyle yazdı: “Kesin olarak bildiğimiz tek şey, doğanın anlaşılabilir olduğudur. Neden öyle olduğunu bilmiyoruz. Bu, bizim inancımızdır.”
Max Planck’ın mirası, sadece “h” sabitinde veya Nobel Ödülü’nde değildir. O, insanlığın evreni anlama macerasında bir dönüm noktasıdır. Onun “umutsuz” adımı, sadece fiziği değil, kimya, biyoloji, teknoloji ve hatta felsefeyi dönüştürdü. Lazerler, transistörler, nükleer manyetik rezonans ve tüm modern elektronik, onun açtığı kapıdan geçen buluşlardır. Daha da önemlisi, Planck karakteriyle bir efsane bıraktı: Entelektüel dürüstlüğün, sarsılmaz disiplinin, kişisel trajediler karşısında onurlu duruşun ve nihai gerçeğe olan tutkulu inancın timsali. O, kesinliğin peşinde koşarken belirsizliği keşfeden, düzeni ararken devrimi başlatan ve en karanlık zamanlarda bile bilimin ışığına sımsıkı sarılan adamdı. Max Planck, modern dünyanın – hem muhteşem hem de rahatsız edici – kuantum temellerini atarak, bizlere evrenin hala keşfedilmeyi bekleyen sayısız sırrı olduğunu hatırlatıyor.