🐎 Mersin'de Aşevi Kavurmasında Tek Tırnaklı Hayvan Eti Tespit Edildi

📍 Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Yenişehir ilçesindeki aşevinde dağıtılan kavurmada, bir vatandaşın şikayeti üzerine başlatılan inceleme sonucunda tek tırnaklı hayvan eti bulundu. Geçen ay yemek dağıtım noktasından alınan kavurmanın içinde yabancı bir cisim gören vatandaşın ihbarı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nü harekete geçirdi.

Yapılan ilk incelemelerde, kavurma içinde bulunan cismin bir yarış atına ait elektronik kimlik çipi olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine ekipler, 4 Şubat tarihinde söz konusu aşevinde detaylı bir denetim gerçekleştirdi.

Denetim sırasında, 3-4 Şubat tarihlerinde üretilen kavurmadan numune alındı. Alınan bu numuneler, analiz için Mersin Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’ne gönderildi.

Laboratuvarda yapılan analiz sonucunda, gönderilen iki numunede de tek tırnaklı hayvan eti tespit edildiği raporlandı. Bu gelişme üzerine, aşevine et tedarik ettiği belirlenen işletmelerden de numuneler alındı.

Ancak tedarikçi işletmelerden alınan numunelerin analizlerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Sorunun, aşevi içindeki üretim veya tedarik sürecine işaret ettiği anlaşıldı.

Tespitin ardından, risk oluşturduğu gerekçesiyle aşevinde üretilen toplam 213 kilogram kavurma imha edildi. Büyükşehir Belediyesi Aşevi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş yapılan ürünler listesine eklendi.

Konuyla ilgili olarak İl Müdürlüğü, işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Mersin Büyükşehir Belediyesi ise konuya ilişkin bir açıklama yayımladı.

Belediyenin açıklamasında, aşevine et alımlarının açık ihale yöntemiyle ve doğranmış et şeklinde yapıldığı vurgulandı. Açıklamada, “Belediyemize yapılan et teslimleri, resmi denetim süreçlerine ve yürürlükteki mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca et alımlarının, Tarım İlçe Müdürlüğü mezbaha sorumlu veteriner hekiminin gözetimi ve onayıyla düzenlenen kesim raporu esas alınarak, kameralar gözetiminde yapıldığı da bildirildi.

Sizce gıda denetimleri ve tedarik zinciri kontrolü, toplum sağlığı için yeterli önlemleri barındırıyor mu?
kavurma-aa-1620080.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri