Tekin, dünyanın en köklü devlet geleneğine sahip milletlerinden biri olduğumuzu belirterek, bu durumun milli birliğe düşkünlükten kaynaklandığını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı olarak, nisan ayında yeni bir etkinliği daha hayata geçirmek istediklerini açıkladı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın önemine değinen Bakan Tekin, bu tarihin bağımsızlığın ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun simgesi olduğunu söyledi. Tekin, çocukların ulusal egemenlik ve milli birlik bilinciyle yetişmesinin önemli olduğunu kaydetti. Milli Eğitim Bakanı, ramazan ayındaki gibi bir farkındalık oluşturmak için nisan ayında "Maarifin Kalbinde Çocuk" temasını planladıklarını duyurdu. Bu kapsamda, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde Türkiye genelindeki ilkokul ve ortaokullarda yaklaşık 11 milyon öğrencinin etkinlik yapacağını bildirdi. Önümüzdeki günlerde, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından ilgili birimlere örnek etkinlik kılavuzları paylaşılacak. Hangi etkinliklerin yapılacağı ve gündeme alınacak konular, okul idarecileri ve öğretmenlerle istişare edilecek. Bakan Tekin, bakanlık olarak yapılan hizmetleri ortaya koymak için 2002 öncesi ve sonrası istatistikleri karşılaştırdıklarını, devasa adımlar atıldığını gördüklerini söyledi. Bu süreçte okul bina stokunun artırıldığını ve eğitim ortamlarına nitelik kazandırıldığını ifade etti. Türkiye'deki okullardaki dersliklerin yaklaşık yüzde 70'inin AK Parti iktidarları döneminde yapıldığını aktaran Tekin, bu durumun derslik başına düşen öğrenci sayısıyla uluslararası istatistiklere yansıdığını belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2003 yılından itibaren genel bütçeden en çok pay alan bakanlık olduğunu hatırlatan Tekin, mevcut öğretmenlerin yaklaşık yüzde 82'sinin de aynı dönemde atandığını kaydetti. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısında Türkiye'nin OECD ortalamalarının üzerine çıktığını vurgulayan Bakan, eğitim ortamlarının çağdaş teknolojiyle donatılmasının da önemli olduğunu dile getirdi. Fatih Projesi'yle başlatılan süreçte, okulların tamamının kamu bütçesiyle internet altyapısına kavuşturulduğunu hatırlattı. Eğitim içeriği konusunda da 2010 yılından itibaren önemli adımlar atıldığını belirten Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılında "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla programları köklü bir revizyona tabi tuttuklarını açıkladı. Dünya Bankası ile yapılan bir toplantıda, beceri odaklı eğitim konusunda atılan adımlardan dolayı Türkiye'nin örnek gösterildiğini ifade eden Tekin, bu konudaki olumlu raporu yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Uluslararası derecelendirme mekanizmalarının, çocukların okuryazarlık becerilerindeki azalmaya yönelik eleştirilerine de değinen Bakan, pandemi sürecinin bu durumu olumsuz etkilediğini kaydetti. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında, okuryazarlık becerilerini geliştirecek tedbirler aldıklarını belirten Tekin, tüm derslerin içine bu becerilerin entegre edildiği bir kurgu oluşturduklarını ifade etti. Bu kurgunun işleyişi için düzenlenen çalıştaya emeği geçen herkese teşekkür etti. Çalıştaya, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Erdal Kılınç ile çok sayıda eğitim yöneticisi ve öğretmen katıldı. Sizce okullarda değerler eğitimini pekiştiren tematik aylar etkinlikleri ne kadar etkili olur? |
|