Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🎮 Oblivion Neden Hâlâ Efsanevi Bir RPG Devi?

BinGünlükHaber

Gazeteci
Gazeteci
Okur Üye
Üye
📍The Elder Scrolls IV: Oblivion ile yaşadığımız o ilk hype anlarını sanırım hiçbirimiz unutamayız. 2006 yılında Xbox 360 için çıktığında, konsollarda görmeye alışık olmadığımız türden bir açık dünya RPG'siydi. O zamanlar bu kadar devasa ve erişilebilir bir deneyim, neredeyse sadece PC'ye özeldi.

Morrowind'in karmaşık mekaniklerinin ardından, Bethesda yeni nesil için formülü evrimleştirmesi gerektiğini biliyordu. Amaç, hardcore oyuncuyu biraz küstürse de, her seviyeden oyuncunun rahatça dalabileceği bir deneyim sunmaktı. Bu, serinin yeni zirvelere ulaşması için kritik bir hamleydi ve stüdyo bir daha asla geriye bakmadı.

Bugün Bethesda RPG'lerinin temel formülüne burun kıvırabiliriz, ama bunun nedeni stüdyonun yirmi yıl önce Oblivion ile attığı sağlam temelin ötesine pek geçememiş olması. Stüdyo o günden beri bu formülün meyvesini topluyor, ancak Fallout 4 ve Starfield gibi oyunlarda bu durum tatmin duygusunun azalmasına neden oldu. Artık bu oyunların nasıl loot dağıtacağını, NPC'lerle nasıl konuşacağımızı ezbere biliyoruz.

The Elder Scrolls 6 hâlâ geliştirme aşamasındayken, Oblivion'ın temsil ettiği altın çağa dönmek büyük keyif. Görünürde sade ama son derece derin mekanikleriyle büyüleyici bir fantezi dünyasıydı. İmparator Septim ile kanalizasyonlarda maceraya atıldığınız o ilk anlar, silah kullanmayı ve skill'lerinizi geliştirmeyi öğrendiğiniz o tutorial, sanki ilk kez yürümeyi öğrenmek gibiydi.

RPG'ler bizi hep çizgisel başlangıçlara hapsetmişti, ama Oblivion, her şeyin benim kontrolümde olduğunu hissettiren ilk oyundu. Cyrodiil'in çayırlarına adım attıktan sonra ana quest'e devam edebilir ya da kelimenin tam anlamıyla 'istediğim her şeyi' yapabilirdim. İlk oynadığımda çocuktum ve ben de farklı yollara sapmayı seçtim.

Sadece bir an sonra, değerli bir loot bulana kadar istediğim yöne yürüyebileceğim devasa bir açık dünya ile baş başa kalmıştım. Karşıma dev bir boss, sıradan bir hırsız, koca bir şehir ya da gece vakti bir çiftçiyi öldürdüğüm için peşime düşen Dark Brotherhood çıkabilirdi. GTA gibi oyunlar oynamıştım ama Oblivion'ın devasa şehirleri ve diyalog ağaçları yanında onların özgürlüğü çocuk oyuncağı kalıyordu.

Oblivion'ın RPG formülü, oyun dünyasında öyle dönüştürücü bir etki yarattı ki, tüm bir konsol neslini büyüledi. Fallout 3 ve New Vegas'ın neden uzun süre "Silahlı Oblivion" olarak anıldığını anlamak zor değil. Düşmanlarla çatışma, quest'lere dalma ve keşif yapma hissiyatı inanılmaz derecede benziyordu.

Bu oyunların hepsini yüzlerce saat oynadım; Skyrim çıktığında da aynısını yaptım. Ancak Skyrim, formülü kökten değiştirmek yerine sadece üzerinden geçmeyi tercih etti. Bethesda, Fallout 4 gelene kadar bu formülde bir değişim arzulamamıza neden olacak bir şey yapmadı. Stüdyonun yeni oyunlarından keyif almak istesem de, bir zamanlar devrimci olan bu RPG formülü artık yerinde sayıyordu.

Bu durumun en net kanıtı, Baldur's Gate 3'ün Starfield'ın gölgesinde kalmamak için çıkışını ertelemesi, ancak sonunda çok daha büyük bir başarı yakalayarak Oblivion'dan bu yana türdeki en devrimci yapım haline gelmesiydi.

Son yıllardaki tutulmayan sözler ve erken duyurular yüzünden birçok oyuncu Bethesda'ya karşı bir nefret beslemeye başladı. Ancak bu, Oblivion gibi bir şaheserin ihtişamını ve yarattığı etkiyi asla gölgelememeli.

RPG türü onlar olmadan asla aynı olmazdı. Geçtiğimiz yıl çıkan remaster sürümü, insanların hâlâ bu oyuna ne kadar aşık olduğunu ve kendini bu dünyada kaybetmek istediğini kanıtladı. Dürüst olmak gerekirse, bir daha asla böyle bir oyuna sahip olamayacağız.

Sizce Bethesda, The Elder Scrolls 6 ile Oblivion'ın yarattığı o büyülü ve özgür hissiyatı yeniden yakalayabilecek mi?
tes-4-oblivion-ign-turkiye-kapak_7z89.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri